China spune că va colabora cu Rusia pentru a promova „democrația reală”

03 Iun 2022
China spune că va colabora cu Rusia pentru a promova „democrația reală”

Principalul diplomat al Chinei a declarat că Beijingul va colabora cu Moscova pentru a promova „democrația reală”, reafirmând legăturile țării sale cu Rusia, scrie Bloomberg.

„China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia și comunitatea globală pentru a promova democrația reală bazată pe condițiile proprii ale națiunilor”, a declarat miercuri ministrul chinez de externe Wang Yi, printr-o legătură video, la un summit al think tank-ului China-Rusia, potrivit unei declarații guvernamentale. La eveniment a participat omologul său rus, Serghei Lavrov.

Wang a adăugat că „monopolizarea” definiției democrației și drepturilor omului pentru a influența alte națiuni a fost o tactică „condamnată la eșec”, într-o lovitură voalată la adresa Statelor Unite, care a condus un cor global de condamnare împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

De atunci, Beijingul a încercat să se prezinte drept neutru: emitând declarații care susțin suveranitatea Ucrainei și își exprimă îngrijorarea cu privire la victimele civile, în timp ce îl sprijină pe președintele Vladimir Putin la Națiunile Unite și dă vina pe SUA pentru provocarea războiului prin încurajarea extinderii Tratatului Atlanticului de Nord.

Totuși, președintele Xi Jinping a declarat o prietenie „fără limite” cu Putin în ajunul invaziei și nu a mai vorbit cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski de la începutul războiului.

Fără a face referire la campania militară în curs a lui Putin, Wang a spus că China și Rusia ar trebui să „continue să aducă contribuții importante” la guvernarea globală în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Securitatea globală și regională nu ar trebui realizată prin „întărirea grupurilor militare” și „fragmentarea lanțurilor de aprovizionare”, a adăugat el într-o aparentă referire atât la extinderea NATO spre est, cât și la sancțiunile impuse de Occident Rusiei de la invazia sa din februarie.

„China și Rusia ar trebui să continue să își unească mâinile cu țările iubitoare de pace din lume pentru a proteja ordinea globală cu ONU în centrul său și pe baza legilor internaționale”, a adăugat Wang.

Alte stiri din Externe

Ultima oră