SUA se apropie de un milion de decese cauzate de Covid-19

26 Apr 2022
SUA se apropie de un milion de decese cauzate de Covid-19

Bilanțul general al pandemiei a fost concentrat în rândul persoanelor în vârstă, în special în rândul celor aflați în casele de bătrâni. Populațiile negre și hispanice au înregistrat, de asemenea, rate ridicate de mortalitate, scrie Wall Street Journal

La puțin de doi ani de la înregistrarea primului său deces din cauza Covid-19, SUA este pe cale să treacă un prag de neconceput: un milion de decese atribuite bolii, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Cifra de mortalitate din cauza Covid-19 – peste 990.000 și încă în creștere – se reflectă în certificatele de deces înregistrate de CDC. Dintre aceste certificate, cel puțin 90% indică Covid-19 drept cauza principală a decesului, a spus CDC. Restul enumeră boala ca o cauză care contribuie.

Aceste înregistrări arată cum decesele au trecut prin SUA de la începutul pandemiei, lovind statele și populațiile în mod inegal. Primele puncte fierbinți au inclus locuri precum New York City și New Jersey. Apoi cresterea mortalitatii s-a deplasat ulterior spre sud, inclusiv în statele în care ratele de vaccinare au rămas în urmă. Vaccinurile au arătat că reduc riscul de îmbolnăvire gravă și deces.

Apariția de noi variante de virus a contribuit la numărul deceselor prin declanșarea unor noi valuri majore de infecții. Cea mai recentă provocare majoră, Omicron, a părut mai puțin riscantă la nivel individual, dar a provocat totuși al doilea cel mai mare vârf al deceselor în SUA - o medie de 2.500 pe zi - printr-un număr record de infecții.

Epidemiologii spun că numărul adevărat al deceselor cauzate de Covid-19 este probabil și mai mare, reflectând diagnosticele ratate, mai ales la începutul pandemiei, când boala era nouă și testele erau rare. CDC spune că decesele în exces asociate cu pandemie sau decesele peste mediile din ultimii ani, care reflectă și alte probleme din timpul pandemiei, inclusiv o creștere a supradozelor de droguri, acum depășește 1,1 milioane.

Acest lucru s-a schimbat de-a lungul timpului: în 2020, în mare parte înainte de vaccinuri, această grupă de vârstă a reprezentat cel puțin patru din cinci decese. În 2021, după ce lansarea vaccinului s-a concentrat mai întâi pe persoanele în vârstă și mai vulnerabile, ponderea deceselor în rândul vârstnicilor s-a redus. Cu toate acestea, persoanele în vârstă au fost lovite din nou puternic în timpul recentei explozii alimentate de Omicron.

Decese în casele de bătrâni

Covid-19 a lovit în mod deosebit casele de bătrâni, arătând riscurile grave pe care Covid-19 le prezenta persoanelor în vârstă, în special celor cu probleme de sănătate subiacente care pot complica infecțiile, inclusiv bolile de inimă și diabetul. Înainte de lansarea vaccinurilor, deși aceste facilități reprezentau o fracțiune din populația SUA, ele au contribuit totuși major la decesele cauzate de Covid-19. 

Un număr mare de decese la populatia de culoare

Un semn distinctiv al pandemiei: un număr mare de decese în cadrul unor grupuri non-albe, raportat la populație. Experții în sănătate publică spun că Covid-19 a exacerbat problemele de lungă durată, inclusiv inegalitățile din sistemul de sănătate din SUA, care contribuie la o îngrijire mai slabă pentru unii oameni. Alți factori, inclusiv problemele de sănătate subiacente, condițiile de viață aglomerate și locurile de muncă care necesită părăsirea casei pentru muncă, pun, de asemenea, unele populații la un risc mai mare.

Mai mulți bărbați decât femei

Decesele cauzate de Covid-19 au lovit mai mulți bărbați decât femei pe parcursul pandemiei, cu aproximativ 55% dintre decese în rândul bărbaților, arată datele federale ale certificatelor de deces. Bărbații sunt predispuși la probleme cardiovasculare care pot crește riscurile de infecții cu Covid-19. Dar cercetătorii spun că pot exista și unele diferențe în modul în care sistemele imunitare la bărbați și femei răspund la virus.

Diferențele dintre sexe sunt deosebit de puternice în rândul celor de vârstă mijlocie și până la 85 de ani, când bărbații reprezintă un total semnificativ mai mare de decese cauzate de Covid-19. Cu toate acestea, numărul mai mare de decese în rândul femeilor care au cel puțin 85 de ani reflectă probabil faptul că femeile, în medie, supraviețuiesc bărbaților și au șanse mai mari să atingă această grupă de vârstă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră