Covid19: O noua variantă XE găsită în Marea Britanie cu 10% mai transmisibilă

05 Apr 2022
Covid19: O noua variantă XE găsită în Marea Britanie cu 10% mai transmisibilă

O nouă variantă de COVID a fost găsită în Marea Britanie - iar indicațiile timpurii sugerează că ar putea fi cu 10% mai transmisibilă decât alte mutații Omicron, scrie The Independent

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSCA) studiază XE - o mutație a tulpinilor Omicron BA.1 și BA.2.

Începând cu 22 martie, 637 de cazuri de XE au fost detectate în Anglia, potrivit cifrelor guvernamentale. Începând cu 16 martie, a avut o rată de creștere cu 9,8% peste cea a variantei BA.2, a spus UKHSCA.

Organismul a avertizat că „deoarece această estimare nu a rămas consistentă pe măsură ce s-au adăugat noi date, nu poate fi încă interpretată ca o estimare a avantajului de creștere pentru această variantă”.

„Cifrele erau prea mici pentru ca recombinantul XE să fie analizat pe regiune”, a spus UKHSCA.

Profesorul Susan Hopkins, conducătorul de tranziție al consilierului medical șef al UKHSA, a spus că astfel de variante, cunoscute ca recombinante, dispar de obicei „relativ repede”.

Varianta a fost detectată și în Thailanda.

XE provoacă noi simptome de Covid-19?

Deoarece subvarianta este nouă, situația se poate schimba, dar în prezent nu se crede că XE vine cu simptome noi.

Cele mai raportate simptome ale tulpinii originale de Omicron seamănă mult cu o răceală, în special la persoanele care au fost vaccinate.

Aceasta ar include curgerea nasului, strănutul și durerile în gât, spre deosebire de tulpina originală a virusului, care a dus în general la febră, tuse și pierderea gustului sau a mirosului.

Semnele de Covid-19 la care oamenii ar trebui să aibă grijă includ: dificultăți de respirație, senzație de oboseală sau epuizare, dureri de corp, dureri de cap, dureri în gât, nas înfundat sau care curge, pierderea poftei de mâncare, diaree, senzație de rău.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră