Covid19: un nou simptom care poate provoca orbire

23 Apr 2022
Covid19: un nou simptom care poate provoca orbire

Un nou studiu a identificat o legătură între Covid-19 și pierderea parțială sau totală a vederii. Acest fenomen rezultă din capacitatea virusului de a provoca inflamarea pereților vaselor din orice organ. Drept urmare, în unele cazuri rare, infecția cu SARS-CoV-2 poate duce la ocluzii retiniene, scrie OuestFrance.

O echipă de cercetători din Pasadena (California) a publicat în jurnalul JAMA Ophthalmology, un articol care prezintă o legătură între contaminarea cu Covid-19 și apariția ocluziilor retiniene. Acest nou simptom al Covid-ului cu privire la ochi poate duce la pierderea parțială sau totală a vederii. De asemenea, continuă să confirme impactul potențial al SARS-CoV-2 asupra tuturor organelor.

Covid-19 și circulația sângelui
Covid-19 poate provoca într-adevăr leziuni vasculare semnificative oricărui organ prin două fenomene. În primul rând, s-a părut că acest virus ar putea provoca o coagulare a sângelui mai rapidă și mai mare, care, la rândul său, are ca rezultat formarea de cheaguri de sânge care uneori pot bloca în mod critic circulația în organe.

Apoi, virusul poate infecta și celulele endoteliale, provocând un risc de vasculită, adică inflamarea pereților vaselor. Sunt astfel afectate toate aceste vase, indiferent de dimensiunea lor, ceea ce poate afecta și orice organ.

Un număr mai mare de ocluzii după infecție
Acesta este al doilea fenomen care explică legătura identificată între Covid-19 și ocluzia retinei. Pentru a face acest lucru, echipa de cercetători a studiului a analizat simptomele a 432.515 de pacienți care fuseseră infectați cu virusul și nu aveau antecedente de ocluzie a retinei cu mai puțin de șase luni înainte de infecție.

Rezultatele au relevat astfel un număr mai mare de ocluzii ale venelor oculare la pacienții contaminați cu Covid-19 în cele șase luni după infectare decât în ​​cele șase luni înainte de infectare. Cu toate acestea, această diferență ar putea fi marcată doar pentru ocluziile venelor oculare, și nu pentru cea a arterelor oculare. Acest simptom rămâne rar așa cum confirmă cifrele studiului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră