Covid19: Experții cer să se pună capăt monopolului vaccinurilor ARNm Pfizer si Moderna

16 Apr 2022
Covid19: Experții cer să se pună capăt monopolului vaccinurilor ARNm Pfizer si Moderna

În prezent, în Europa majoritatea dozelor de vaccin administrate provin de la Pfizer/BioNTech sau Moderna. Experții cer să se înceapă comercializarea, așteptată și sperată în săptămânile următoare, a noilor vaccinuri bazate pe alte tehnologii, scrie Le Parisien. Dincolo de dezbaterea științifică riscul este că pot exista aranjamente între state și industria farmaceutică.

Timp de un an și jumătate, gigantul farmaceutic american Pfizer a fost cunoscut pentru vaccinul său împotriva Covid, dezvoltat împreună cu partenerul său german BioNTech. Impreuna cu cel al Modernei, bazat tot pe tehnologia ARN mesager dar mult mai puțin folosit, sunt singurele două administrate ca booster în Europa.

Acest monopol este pus la îndoială de mai mulți oameni de știință, mai ales în perspectiva toamnei viitoare. „Strategia adoptată în prezent în Europa nu mi se pare optimă. Este greșit să pariem totul pe Pfizer-BioNTech”, spus vaccinologul Marie-Paule Kieny, șefa comitetului științific pentru vaccinurile anti-Covid-19 în Franța. „Orice situație de monopol, oricare ar fi ea, nu este optimă”, susține imunologul Stéphane Paul.

Novavax, Hipra, Sanofi...

Problema nu este atât de mult despre posibilele riscuri, deoarece vaccinurile cu ARN mesager s-au dovedit a fi sigure și eficiente. „Dar multe date arată că schimbarea tehnologiei poate îmbunătăți răspunsul imun cu memorie, care va proteja în timp”, dezvoltă membrul Comisiei Tehnice pentru Vaccinări de la Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța. Încă de la începutul pandemiei, imunologul Jean-Daniel Lelièvre a pledat pentru regimuri de vaccin „heterolog”, adică prin schimbarea tipului de produs.

Vești bune: mai multe vaccinuri noi bat la ușă. Cel de la Novavax este deja autorizat ca vaccin în prima doza. Va putea fi folosit în curând pentru booster? „Până în prezent, datele disponibile nu sunt suficient de solide pentru a le lua în considerare”, a scris HAS în ianuarie anul trecut, amintind că Novavax nu deținea încă autorizație de introducere pe piață pentru acest tip de utilizare. 

Un alt produs proteine recombinante, dezvoltat de compania spaniolă Hipra, ar putea fi folosit în curând pentru booster. Acesta a fost revizuit de la sfârșitul lunii martie de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și ar putea fi disponibil până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Cel de la Valneva, autorizat joia aceasta în Marea Britanie, este în curs de revizuire și în Europa. Tehnologia sa este diferită, deoarece este un așa-zis vaccin „inactivat”, ca și cel chinezesc. În cele din urmă, după mai bine de un an de întârziere, Sanofi a solicitat autorizația de introducere pe piață pentru vaccinul său proteic. Din nou, un răspuns din partea EMA este așteptat în curând.

Vaccinuri „validate când nu exista încă Omicron”

Rămâne de văzut cât de eficiente ar putea fi aceste vaccinuri nou-venite, în special împotriva Omicron. „Vreau să ne diversificăm, dar cu condiția să păstrăm ce este mai bun. Vaccinurile cu ARN mesager sunt foarte eficiente în acest moment, să fim atenți să examinăm eficiența diferitelor tehnologii!" îndeamnă Jean-Daniel Lelièvre.

Vaccinul Hipra a fost dezvoltat din proteinele Spike ale variantelor Alpha și Beta. Prin urmare, nu vizează doar tulpina originală a virusului, cunoscută sub numele de „Wuhan”, ceea ce este un atu. „Rezultatele preliminare sugerează că răspunsul imun ar putea fi eficient împotriva SARS-CoV-2, inclusiv împotriva variantelor precum Omicron”, spune EMA.

Vaccinul Novavax este deja folosit în vaccinarea primară, ar trebui să avem rapid date despre eficacitatea acestuia.
„Dar doar pentru că un vaccin este bun nu înseamnă neapărat că va fi un booster bun. Problema cu toate aceste produse este ca au fost validate cand nu exista inca Omicron (care a sosit la inceputul lunii decembrie). Trebuie să așteptăm câteva luni pentru a avea date, timpul pentru a face teste”, subliniază Stéphane Paul.

In ceea ce priveste vaccinurile cu proteine ​​recombinate, acestea sunt a priori destul de sigure. Dar cele cu virus inactivat riscă să funcționeze defectuos”, a spus Jean-Daniel Lelièvre.

Vaccinuri pe cale nazală

Mai multe produse care ar putea fi administrate pe cale nazală sunt în dezvoltare în întreaga lume. Printre acestea, vaccinul sub formă de spray nazal inventat de Universitatea din Tours, Franța, dă rezultate bune la animale. Desigur, acest lucru este foarte preliminar și probabil că nu va putea induce niveluri de anticorpi neutralizanți la fel de mari ca cele observate pentru vaccinurile injectabile, dar ar putea fi util în reducerea transmiterii virusului. În Marea Britanie, vaccinul antigripal nazal funcționează foarte bine la copii. Prin urmare, va fi necesar să ne diversificăm abordările pentru a optimiza eficacitatea vaccinurilor. Nu poți lua întotdeauna același ciocan pentru a bate același cui, a spus vaccinologul Marie-Paule Kieny 

Riscurile unui monopol economic

Dincolo de dezbaterea științifică, monopolul ridică și întrebări de afaceri. Țările riscă să se trezească dependente de o singură tehnologie sau chiar de un singur vaccin, în acest caz cel al Pfizer/BioNTech. „Problema vaccinurilor de booster se pune mai ales în țările bogate, unde o mare majoritate a populației a primit primele două doze. Riscul este că există aranjamente între state și industria farmaceutică”, spune Stéphane Paul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră