În timp ce subiectul este spinos într-o Germanie în care mișcarea anti-vaccin este puternic mobilizată, cancelarul german Olaf Scholz promite de luni de zile instituirea obligației de vaccinare, scrie Le Figaro.
Olaf Scholz, deja criticat, nu a reușit joi, 7 aprilie, să treacă prin parlament un proiect de lege de vaccinare obligatorie împotriva Covid-19, care fusese însă în mare măsură golit de conținutul său.
Un proiect de lege în acest sens, rezultat dintr-o promisiune a succesorului Angelei Merkel, a obținut 296 de voturi pentru dar a fost respins de 378 de deputați ai Bundestagului. Nouă membri ai camerei inferioare a parlamentului german s-au abținut. Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a asigurat că obiectivul vaccinării obligatorii nu a fost „abandonat”, pentru a „evita victimele inutile în toamnă”. Eșecul politic este totuși semnificativ pentru cancelar, care a vorbit în toamnă pentru vaccinarea obligatorie pentru toți adulții, apoi a promis-o pentru „sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie”.
Le projet de vaccination obligatoire, promesse du chancelier allemand Olaf Scholz enlisée depuis plusieurs mois, a obtenu 296 voix pour mais a été rejeté par 378 députés #AFP pic.twitter.com/EmocHBRiMf
— Agence France-Presse (@afpfr) April 7, 2022
Plecare bruscă de la Bruxelles
Dar noul cancelar social-democrat nu a reușit să reunească toate cele trei partide din propria coaliție guvernamentală, reunind social-democrați, ecologiști și liberali, și nici opoziția conservatoare. În lipsa unei strategii vizibile și a unui proiect alcătuit în mod deschis de guvern, care s-a mulțumit oficial să susțină o propunere a grupului parlamentar social-democrat, proiectul de vaccinare obligatorie s-a golit treptat de o parte din conținut în timpul negocierilor parlamentare. Apoi a eșuat complet.
„Rareori asistăm la o astfel de dezamăgire politică”, a criticat cotidianul Süddeutsche Zeitung într-un editorial. „Nu este doar lașitate, ci și lipsă de seriozitate”, a deplâns cotidianul, convins că vaccinarea obligatorie este „din păcate” necesară.
Subiectul este spinos într-o Germania în care mișcarea anti-vaccin este puternic mobilizată. Liberalii FDP în special, deși la guvernare, au frânat luni de zile ideea unei obligații de vaccinare. Șase din zece germani au fost însă în favoarea acesteia, conform unui sondaj Civey efectuat la jumătatea lunii martie. În ciuda unei propuneri de obligație rezervată până la urmă doar celor peste 60 de ani, guvernul nu a putut să unească în jurul proiectului său de majoritate în Bundestag. Acest eșec va alimenta critici tot mai mari în ultimele luni la adresa discreției și a lipsei de leadership a lui Olaf Scholz. El chiar a atras ironii joi, forțându-și șefa diplomației, Annalena Baerbock, să părăsească o reuniune a NATO de la Bruxelles cu privire la Ucraina pentru a veni și a participa la vot, au informat mai multe mass-media.
Această plecare bruscă de la Bruxelles a popularului ministru ecologist a oferit astfel un unghi de atac conservatorilor. „Pentru ca Scholz să-l sune pe ministrul de externe și să-i spună „nu, Ucraina nu este importantă, este mai important ca interesele politice ale partidelor să fie luate în considerare”, acesta este un semnal total nerezonabil, inclusiv pentru lume” a spus un oficial al partidului CDU al Angelei Merkel, Paul Ziemak, pe site-ul cotidianului Welt.
Dezamăgiri
Situația sănătății rămâne degradată în Germania, care în ultimele zile a înregistrat peste 200.000 de cazuri noi de Covid la fiecare 24 de ore. Rata de incidență pe șapte zile este de peste 1200. Aproximativ 76% din populație a primit două doze de vaccin. Doar 58,9% dintre germani au primit o doză de rapel împotriva Covid, potrivit Institutului Robert Koch. Guvernul Scholz a înmulțit în ultimele zile dezamăgirile legate de pandemie. Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a renunțat astfel miercuri, în fața criticilor, să ridice de la 1 mai obligația de izolare în caz de infectare cu Covid-19.
„A fost o greșeală pentru care sunt personal responsabil. Acest lucru a dat un semnal greșit” inducând că această măsură în cele din urmă „minimizează pandemia”, a recunoscut ministrul Sănătății. Ministrul din guvernul lui Olaf Scholz anunțase luni că cerința de izolare, în prezent cu șapte zile înainte de un test negativ, va fi ridicată de la 1 mai