In Marea Britanie un pacient care a fost testat pozitiv pentru Covid-19 a rămas pozitiv timp de 16 luni până la moartea sa, cel mai lung caz cunoscut de infecție, potrivit unui studiu dedicat evoluției virusului la pacienții imunodeprimați scrie AFP citata de Le Figaro.
Pacientul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, fusese testat pozitiv pentru prima dată la jumătatea anului 2020 și avea probleme cu respirația. El a rămas pozitiv la toate testele (aproximativ 45) până la moartea sa, 505 zile mai târziu, a declarat vineri pentru AFP dr. Gaia Nebbia, coautor al studiului.
A U.K. patient with a severely weakened immune system had COVID-19 for almost a year and a half, scientists reported, underscoring the importance of protecting vulnerable people from the virus https://t.co/mElWEGlYhX
— TIME (@TIME) April 22, 2022
Acesta este cel mai lung caz cunoscut de infecție cu Covid, potrivit unui comunicat de presă al Congresului European de Microbiologie și Boli Infecțioase, care se desfășoară la Lisabona în perioada 23-26 aprilie și unde va fi prezentat studiul.
Studiul, realizat de cercetătorii de la King's College London și Guy's and St Thomas' Hospital din Londra, a analizat între martie 2020 și decembrie 2021 nouă pacienți imunodeprimați cu infecție persistentă cu virusul. Toți au fost pozitivi timp de cel puțin opt săptămâni, doi au fost pozitivi pentru mai mult de un an. Din cei nouă pacienți, patru au murit și patru și-au revenit în cele din urmă. Un ultim pacient era încă infectat la începutul anului 2022, la 412 zile după ce a fost testat pozitiv pentru prima dată.
Studiul mutațiilor virusului
„Pacienții imunocompromiși cu infecție persistentă au șanse mici de supraviețuire, iar noi strategii de tratament sunt necesare urgent pentru a pune capăt infecției”, a spus Gaia Nebbia. Studiul și-a propus să studieze timp de luni de zile mutațiile virusului la pacienții infectați. La unul dintre pacienți, virusul a purtat 10 mutații care au apărut separat în mai multe variante majore, inclusiv Alpha, Gamma și Omicron.
„Am vrut să caracterizăm evoluția virală la acești indivizi care ar putea acumula mutații în timpul infecției lor persistente. Aceasta este una dintre ipotezele apariției variantelor”, explică Gaia Nebbia.
Ea subliniază că mutații ale virusului au fost observate la cinci dintre cei nouă pacienți. Potrivit estimărilor Oficiului Național de Statistică publicate vineri, 38,5 milioane de persoane au avut Covid în Anglia între sfârșitul lunii aprilie 2020 și mijlocul lunii februarie 2022, sau 70% din populație.