Covid-19: OMS face o nouă evaluare a numărului deceselor din India care s-ar ridica la cel puțin patru milioane

18 Apr 2022
Covid-19: OMS face o nouă evaluare a numărului deceselor din India care s-ar ridica la cel puțin patru milioane

India contestă cifra de 4 milioane de decese cauzate de Covid-19 evaluată de OMS. Cifrele oficiale indiene arată 520.000 de decese din cauza pandemiei de coronavirus, al treilea cel mai mare număr de decese din lume, după Statele Unite și Brazilia, scrie AFP citată de Le Parisien.

Cifrele prezentate de India sunt mai mici decât cele publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), într-un studiu viitor. În acest raport, OMS întocmește o nouă evaluare a victimelor Covid-19 din lume și revizuiește numărul deceselor din India la cel puțin patru milioane.

Cifrele oficiale indiene fac în prezent numărul deceselor din cauza pandemiei de coronavirus la 520.000, al treilea cel mai mare număr de decese din lume, după Statele Unite și Brazilia.

O modelare matematică „îndoielnică” a OMS
Potrivit New York Times (NYT), săptămâna trecută, New Delhi blochează de câteva luni publicarea unui studiu OMS, ceea ce sugerează că această cifră este de opt ori mai mare. Reacționând la articolul NYT, ministerul sănătății din India susține că modelarea matematică a OMS a fost „îndoielnică” și „nedovedită statistic”, într-o declarație publicată în weekend.

Potrivit ministerului, India a ridicat îndoielile prin mai multe comunicări și întâlniri oficiale începând din noiembrie. „Nu a fost primit încă un răspuns satisfăcător de la OMS”, a adăugat el. OMS nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Studiul OMS se potrivește cu calcule similare publicate de revista Lancet luna trecută și cu un studiu publicat în februarie în revista Science, care a sugerat cel puțin 3,2 milioane de decese de Covid în India. Autoritățile indiene au contestat anterior metodologia studiilor Lancet și Science.

Țara rămâne bântuită de valul teribil de Covid-19 din primăvara lui 2021. În apogeul pandemiei, în luna mai, India a înregistrat peste 400.000 de noi infecții și aproximativ 4.000 de decese pe zi. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră