Zelensky critică Nestlé și băncile elvețiene: „Mănâncă bine. Trăiește bine” este sloganul lui Nestlé în timp ce copiii noștri mor

20 Mar 2022
Zelensky critică Nestlé și băncile elvețiene: „Mănâncă bine. Trăiește bine” este sloganul lui Nestlé în timp ce copiii noștri mor

Președintele ucrainean a vorbit în direct de la Kiev cu mii de oameni adunati în fața Parlamentului elvețian din Berna. In discursul său a dat vina pe Nestlé și pe băncile a căror „afacere funcționează în Rusia chiar și atunci când copiii noștri mor și orașele noastre suntdemolate”, scrie BFMTV.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a vorbit sâmbătă în direct cu elvețienii cu Berna, dând vina pe companii precum Nestlé care își continuă activitățile în Rusia în ciuda războiului și cerând înghețarea activelor rudelor Kremlinului în băncile elvețiene.

Într-o adresă video live de la Kiev către mii de oameni adunați în fața Parlamentului elvețian din Berna, dl Zelensky a criticat companiile elvețiene, inclusiv Nestle, pentru că continuă să opereze în Rusia.

„Mănâncă bine. Trăiește bine” este sloganul lui Nestlé. Compania ta refuză să părăsească Rusia. Chiar și acum, când Rusia amenință alte țări europene. Nu doar pe noi”, a spus Zelensky.

„Afacerile sunt bune în Rusia chiar și atunci când copiii noștri mor și orașele noastre sunt demolate” și când locuitorii din Mariupol, un oraș ucrainean asediat, sunt „fără hrană, fără apă, fără electricitate și sub bombardamente”, a criticat el.

Nouă minute de discurs
Participanții la miting, inclusiv președintele elvețian Ignazio Cassis pe scenă cu diplomații ucraineni, au putut să urmărească discursul său de nouă minute, tradus în germană, în ciuda problemelor tehnice temporare. Pe scenă a plutit un banner cu „Solidaritate cu Ucraina. Opriți războiul acum”.

„Doare”, a continuat domnul Zelensky, referitor la bănci. "Banii oamenilor care au început acest război sunt în băncile voastre. Ajutați-ne să luptăm cu asta. Pentru ca aceste fonduri să fie înghețate", a pledat el.

„Sper că Nestlé se va răzgândi în curând” a scris premierul ucrainean Denys Shmyhal pe Twitter.

„A plăti taxe la bugetul unei țări teroriste înseamnă uciderea mamelor și copiilor fără apărare”, a scris premierul ucrainean Denys Shmyhal pe Twitter. Joi, Shmyhal a spus că a vorbit cu CEO-ul Nestlé, Mark Schneider, despre efectele secundare ale rămânerii pe piața rusă, dar că, din păcate, nu a arătat nicio înțelegere, scrie SwissInfo

„Sper că Nestlé se va răzgândi în curând”, a adăugat el. Comentariile sale au primit peste 60.000 de aprecieri într-un interval de 24 de ore. 

Multinaționala a refuzat să facă mai multă lumină asupra acestei interacțiuni. O purtătoare de cuvânt a grupului a declarat pentru Keystone-SDA că Nestle consideră „conversațiile cu autoritățile guvernamentale ca fiind private”.  

„În calitate de angajator, suntem responsabili pentru cei peste 7.000 de angajați ai noștri din Rusia”, a menționat purtătorul de cuvânt.

Utilizatorii Twitter s-au adunat în jurul hashtag-ului „#boycottnestle”. Unele dintre imaginile care vizează Nestlé au deturnat sigla companiei, înfățișând o pasăre care poartă o banderolă nazistă cu un „Z” ca o zvastica care veghează asupra cuibului emblematic al lui Nestlé. Z este semnul purtat de trupele ruse care participă la invazia Ucrainei.

Alte imagini de marketing distorsionate au arătat Nestlé drept „sponsor oficial” al invaziei ruse, pe fundalul unor fotografii cu spitale bombardate.

Nestlé a emis o declarație ulterioară după ce președintele ucrainean a numit și criticat compania în discursul de la Berna. Multinaționala și-a subliniat angajamentul de a menține sancțiunile și a respins ideea că încă face afaceri „ca de obicei” în Rusia.

Compania a menționat, de asemenea, că a făcut „pași fără precedent” pentru a-și reduce operațiunile în Rusia, inclusiv oprirea tuturor importurilor și exporturilor, cu excepția produselor alimentare esențiale.

„Respectăm pe deplin toate sancțiunile, fie ele americane, europene sau elvețiene – așa cum facem întotdeauna”, a spus purtătorul de cuvânt al Nestlé.

Surse: BFMTV, SwissInfo

Alte stiri din Externe

Ultima oră