Zelensky se referă la o „soluție finală” în Ucraina în fața parlamentului israelian, comparație "revoltătoare" critică unii deputați

20 Mar 2022
Zelensky se referă la o „soluție finală” în Ucraina în fața parlamentului israelian, comparație "revoltătoare" critică unii deputați

În fața Knessetului, parlamentul israelian, Volodimir Zelensky a vorbit despre o „soluție finală” pusă în aplicare în Ucraina, scrie Le FigaroPresa ebraică citează înalți oficiali care critică „comparația scandaloasă” a lui Zelensky, scrie Times of Israel.

Moscova vorbește despre „soluția finală” pentru Ucraina” spune Zelensky

„Kremlinul folosește terminologia nazistă, naziștii vorbeau despre „soluția finală” pentru problema evreiască, nu veți uita niciodată asta și acum Moscova vorbește despre „soluția finală” pentru Ucraina”, a spus președintele ucrainean.

„Nu putem rescrie istoria Holocaustului, a acestui genocid care a fost comis și pe pământul ucrainean. Războiul este îngrozitor, dar este revoltător să îl comparăm cu ororile Holocaustului și cu soluția finală”, a scris pe Twitter ministrul israelian al comunicațiilor, Yoaz Hendel.


Zelensky îndeamnă Israelul să „facă o alegere” în sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei
„Ucraina și-a făcut alegerea în urmă cu 80 de ani și îi avem pe Drepții care i-au ascuns pe evrei, este timpul ca Israelul să facă alegerea sa, indiferența ucide, calculele ucid”, a spus Volodymyr Zelensky parlamentului israelian, referindu-se pe propriile sale rădăcini evreiești, într-un discurs din Ucraineană tradus în ebraică.

„Este posibil să se medieze între țări, dar nu între bine și rău”, a adăugat el, în timp ce statul evreu a luat o atitudine precaută după invazia rusă a Ucrainei de joi, 24 februarie, pretinzând legături privilegiate cu cele două țări.

Zelensky a pus sub semnul întrebării de ce Israelul nu a furnizat arme Ucrainei și nici nu a impus sancțiuni Rusiei. El a spus că sistemul de apărare al rachetei Iron Dome al Israelului este considerat cel mai bun din lume - se pare că se referă la refuzul Israelului de a-l furniza Ucrainei, așa cum a cerut anterior Zelensky.

„Știi să-ți aperi interesele și să ajuți Ucraina. Pentru a apăra ucrainenii. Pentru a-i proteja pe evreii din Ucraina”, a spus el. „Putem întreba de multe ori de ce nu primim arme de la voi, de ce Israelul nu a impus sancțiuni serioase Rusiei.

„Trebuie să oferiți răspunsuri la aceste întrebări și să trăiți cu ele”, a spus el

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a încercat să inițieze medierea între Ucraina și Rusia, călătorind la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin la scurt timp după începerea invaziei și intensificând conversațiile telefonice cu domnul Zelensky. „Ne întrebăm de ce statul Israel nu ne dă arme și de ce nu impune sancțiuni Rusiei”, s-a întrebat Volodymyr Zelensky.

Parlamentarii israelieni critica comparațiile „revoltătoare” cu  Holocaustul, scrie Times of Israel 

Mai mulți parlamentari israelieni îl critică pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru că a făcut comparații între Holocaust și invadarea Ucrainei de către Rusia în timpul discursului său față de membrii Knesset.

„Îl admir pe președintele Ucrainei și îl susțin pe poporul ucrainean în inimă și faptă, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă”, a scris pe Twitter ministrul Comunicațiilor Yoaz Hendel.

Hendel notează că o parte din genocidul evreilor din Germania nazistă „a fost efectuat și în țara Ucrainei”.

„Războiul este teribil, dar comparația cu ororile Holocaustului și soluția finală este scandaloasă”, spune el.

Presa ebraică îi citează pe miniștri înalți nenumiți care critică „comparația scandaloasă” a lui Zelensky.

Zelensky a denaturat și rolul țării sale în uciderea evreilor”, spun ei, potrivit site-ului de știri Ynet,

Deputatul Likud Yuval Steinitz, un fost ministru, spune că discursul lui Zelensky „e la limita negării Holocaustului”.

„Războiul este întotdeauna un lucru teribil... dar fiecare comparație între un război obișnuit, oricât de dificil este, și distrugerea a milioane de evrei în camere de gazare în cadrul soluției finale este o denaturare completă a istoriei”, spune el în o declarație.

O serie de parlamentari reprezentanți ai sionismului religios îl critică, de asemenea, pe Zelensky, liderul partidului de opoziție de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, criticând comparațiile cu Holocaustul și acuzându-l pe liderul ucrainean că încearcă „să rescrie istoria și să șteargă implicarea poporului ucrainean în distrugerea evreilor”.

Dar deputatul Yisrael Beytenu Eli Avidar, un membru neconformist al coaliției, numește discursul lui Zelensky „emotionant”.

„Indiferența ucide. Eforturile de mediere sunt importante, dar nu pot veni în detrimentul valorilor. Trebuie să fim de partea binelui împotriva răului”, spune el într-o declarație.

Surse: Le Figaro, Times of Israel

Alte stiri din Externe

Ultima oră