Zelensky: „Sunt pregătit pentru negocieri” cu Putin, dar dacă eșuează, ar putea însemna „un al treilea război mondial”

21 Mar 2022
Zelensky: „Sunt pregătit pentru negocieri” cu Putin, dar dacă eșuează, ar putea însemna „un al treilea război mondial”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a repetat că este „pregătit pentru negocieri” cu Vladimir Putin, spunând că „fără negocieri, nu vom opri războiul” condus de Rusia în Ucraina, într-un interviu difuzat duminică de CNN.

"Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit pentru ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri nu putem pune capăt acestui război", a spus el pe postul american.

"Cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este un al treilea război mondial", a adăugat el.

Zelensky a cerut mai multe negocieri în ultimele zile, deoarece invazia Rusiei în Ucraina se apropie de a patra săptămână. Într-un mesaj video postat sâmbătă, el a cerut discuții „fără întârziere”, avertizând că, altfel, pierderile Rusiei ar fi „uriașe”.

"Întotdeauna am insistat asupra negocierilor. Am oferit întotdeauna dialog, am oferit soluții pentru pace", a spus el. "Și vreau să mă audă toată lumea acum, în special la Moscova. Este timpul să ne întâlnim. Este timpul să vorbim. Este timpul să restabilim integritatea teritorială și justiția pentru Ucraina".

Dar „indiferent de discuțiile dintre echipele noastre de negociatori, cred că doar noi doi, eu și Putin, putem ajunge la o înțelegere”, a afirmat Zelensky.

„Dacă există doar 1% șansă de a opri acest război, trebuie să o folosim”, a spus el.

„Dialogul este singura cale de ieșire” din conflict și „prin dialog vom putea rezolva problemele garanțiilor de securitate pentru Ucraina”, a asigurat el.

Dar a respins anumite compromisuri, precum recunoașterea teritoriilor separatiste din estul țării.

„Nu poți să ceri Ucrainei să recunoască teritoriile ca republici independente”, a spus el.

„Nu îi pot recunoaște, mai întâi ca președinte, apoi ca cetățean și în al treilea rând pentru că oamenii nu pot fi forțați să-și iubească dușmanii. Este imposibil”, a explicat el.

Un acord de încetare a ostilităților trebuie să menționeze că Ucraina „nu își va pierde suveranitatea și integritatea teritorială”, a spus el.Zelensky a mai spus că dacă Ucraina „ar fi fost membră NATO, nu ar fi început un război”.

"Aş dori să primesc garanţii de securitate pentru ţara mea, pentru poporul meu. Dacă membrii NATO sunt gata să ne vadă în alianţă, atunci fă-o imediat. Pentru că oamenii mor zilnic", a spus el, adăugând totodată că a fost recunoscător pentru ajutorul oferit de NATO de la începutul invaziei.

Totuși, săptămâna trecută, Zelensky a lăsat cel mai clar indiciu de până acum că nu se așteaptă ca țara sa să se alăture NATO prea curând, lucru care a fost un obiectiv ucrainean.

„Încercăm să ne apărăm suveranitatea”

Întrebat cum rezistă în timpul războiului, Zelensky a spus pentru CNN că „făcea exact tot ce fac toți ceilalți din Ucraina”.

"Ne-am alcătuit echipa pentru a ne apăra țara, așa că mi se pare că persoana nu are nevoie să se transforme în altcineva. Acest lucru este important atunci când poți fi doar tu însuți", a spus el. „Deci rezist destul de bine”, a adăugat el.

Zelensky a recunoscut, de asemenea, că, de acum, cel mai slab punct al lui este pierderea de oameni și copii în aceste „numere uriașe”.

„Mă culc cu aceste informații despre copiii care au fost uciși și continuăm să ne rugăm pentru a preveni noi pierderi de oameni, dar până acum nu am atins aceste rezultate”, a spus el, adăugând că „încercăm să să ne apărăm suveranitatea, să ne apărăm țara”.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat duminică că de la începutul războiului, 11 fete și 25 de băieți au fost uciși.

Întrebat despre afirmațiile lui Putin conform cărora guvernul ucrainean este plin de neo-naziști , Zelensky a spus că aceasta arată că președintele rus „ar putea fi capabil de pași foarte îngrozitori”.

„Nu mi-e frică de nimic, în afară de oameni, dar adevărul -- adevărul este că, dacă este serios în privința acestei afirmații, ar putea fi capabil de pași foarte îngrozitori, deoarece asta ar însemna că acesta nu este un joc pentru el", a spus Zelensky.

Surse: CNN, Le Soleil

Alte stiri din Externe

Ultima oră