Vladimir Putin: „La fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”

08 Mai 2022
Vladimir Putin: „La fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”

Vladimir Putin și-a transmis duminică urările către țările din fostul bloc sovietic, inclusiv Ucrainei dar și către regiunile separatiste din estul Ucrainei, scrie AFP citata de Le Figaro. Președintele a urat „poporului Ucrainei - un viitor pașnic și just”.

Președintele rus a multiplicat referirile la „nazism” în urările adresate pe 8 mai țărilor din fostul bloc sovietic și din Asia Centrală, precum și regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

În urările din 8 mai, președintele rus Vladimir Putin a asigurat că „la fel ca și în 1945, victoria va fi a noastră”, înmulțind comparațiile dintre cel de-al Doilea Război Mondial și conflictul din Ucraina. „Astăzi, soldații noștri, ca și strămoșii lor, luptă umăr la umăr pentru eliberarea țării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, a spus maestrul Kremlinului într-un mesaj transmis. Duminică către țările din fostul bloc sovietic, Asia Centrală precum și către regiunile separatiste din estul Ucrainei.

„Astăzi, datoria comună este de a preveni renașterea nazismului, care a provocat atâtea suferințe popoarelor din diferite țări”, a adăugat el, dorindu-și „ca noile generații să fie demne de memoria părinților și bunicilor lor”.

În discursul sau, Vladimir Putin a înmulțit și referințele nu doar la soldați, ci și la civilii „frontului intern”, „care au zdrobit nazismul cu prețul nenumăratelor sacrificii”.

„Din păcate, astăzi nazismul ridică din nou capul”, a spus președintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor. „Datoria noastră sfântă este să îi împiedicăm pe moștenitorii ideologici ai celor care au fost învinși” în ceea ce Moscova numește „Marele Război Patriotic” să „să se răzbune”.

Președintele a urat „poporului Ucrainei - un viitor pașnic și just”.

În Rusia, în această zi de luni, Moscova va comemora victoria împotriva Germaniei naziste, cu o paradă militară urmată de un așa-numit marș „Regimentul Nemuritor”, pentru a aduce un omagiu strămoșilor care au luptat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră