Zelensky: „Răul s-a întors. Din nou! Într-o uniformă diferită dar în același scop" spune președintele în discursul de comemorare a zilei de 8 mai 1945

08 Mai 2022
Zelensky: „Răul s-a întors. Din nou! Într-o uniformă diferită dar în același scop" spune președintele în discursul de comemorare a zilei de 8 mai 1945

Într-un discurs în "Ziua Comemorarii și Reconcilierii” difuzat duminică, președintele ucrainean face o paralelă între bombardamentele din țara sa și atrocitățile comise de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie AFP citata de Le Figaro.

Comemorarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial răsună dureros anul acesta pentru ucrainenii invadați. Cu ocazia zilei de 8 mai, aniversarea capitulării Germaniei, președintele Volodimir Zelensky s-a adresat poporului său într-un discurs lung difuzat duminică dimineața pe rețelele de socializare, în care face paralela dintre bombardamentele trăite de țara sa și atacurile lui Hitler.

„Anul acesta, „Niciodată" sună diferit pentru noi”, începe președintele stând în picioare într-un cadru sumbru de clădiri arse.

„Pe 24 februarie, cuvântul „niciodată” a fost șters. Doborât și bombardat. Prin sute de rachete la ora 4 dimineața, care au trezit toată Ucraina”, amintește el în acest discurs „cu ocazia Zilei Comemorarii și Reconcilierii”, evocând uimirea poporului său și a lumii la începutul operațiunii speciale rusesti”. „Răul s-a întors. Din nou!".

"Într-o uniformă diferită, sub sloganuri diferite, dar în același scop. O reconstrucție sângeroasă a nazismului a fost organizată în Ucraina. O repetare fanatică a acestui regim."

"Anul acesta spunem „Niciodată” altfel. Auzim „Niciodată” diferit. Sună dureros, crud. Fără exclamare, dar cu semn de întrebare. Tu spui: niciodată? Spune-i Ucrainei despre asta."

Discurs istoric

Șeful statului provoacă, la rândul său, țările care au suferit agresiunea Führer-ului. Începând cu Polonia, țara în care „naziștii și-au început marșul și au tras primul foc al celui de-al Doilea Război Mondial”. „Nu uita că răul te acuză mai întâi, te provoacă, te numește agresor, apoi atacă la 4:45 a.m. spunând că este autoapărare”, le-a spus Zelensky polonezilor. Șeful statului le reamintește apoi britanicilor din Coventry „anihilati”, cehilor „Lidice distrusă, lăsând doar cenușă”, olandezilor Rotterdam „primul oraș complet distrus”, primind „97 de tone de bombe” aruncate de naziști. 

Președintele ucrainean se adresează și Franței pentru a reaminti cele mai grave masacre comise de naziști. „Francezii își aduc aminte. Amintiți-vă de Oradour-sur-Glane, unde SS-urile au ars de vii o jumătate de mie de femei și copii. Spânzurări în masă în Tulle, masacru în satul Ascq. Mii de oameni la un miting de rezistență în Lille ocupată”, enumeră el, făcând o paralelă cu atacurile suferite de propria sa țară din Rusia, „în Boutcha, Irpin, Borodyanka, Volnovakha și Trostyanets”.

"Lituanienii, letonii, estonienii, danezii, georgienii, armenii, belgienii, norvegienii și mulți alții nu au uitat acest lucru - toți cei care au suferit de nazism pe pământul lor și toți cei care l-au învins în coaliția anti-Hitler." spune Zelensky.

În timp ce Rusia însăși luptase împotriva lui Hitler în 1945 cu prețul unor sacrificii multiple, Volodimir Zelensky evocă noul agresor rus. „Din păcate, sunt cei care, supraviețuind tuturor acestor crime, pierzând milioane de oameni care au luptat pentru victorie și au câștigat-o, și-au profanat astăzi memoria și realizările”, a spus el. Și arată, fără a-l numi, spre seful de la Kremlin, „cel” care s-a făcut agresor al Ucrainei „sfidând întreaga umanitate”. „Cel care a scuipat în fața „Regimentului său Nemuritor” (marș comemorativ popular care are loc în fiecare 9 mai în Rusia), punând alături torționarii din Boutcha”, acuză Zelensky, încheind însă pe o notă de speranță.

„Am uitat principalul lucru: tot răul se termină întotdeauna la fel – se termină”.

„Mulți așteaptă discursul lui Putin din 9 mai. Dar cel al lui Zelensky din 8 mai va rămâne cu siguranță în istorie, cel puțin pentru noi, cercetătorii”, a declarat specialistul rus Anna Colin Lebedev pe Twitter. De altfel, Rusia comemorează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial la o zi după europeni, având în vedere că capitularea Germaniei a fost semnată pe 8 mai la 23:10 ora Berlinului, deci la 1:10 a.m. ora Moscovei. La fel a procedat și Ucraina până în 2015. După anexarea Crimeei, țara s-a distanțat de Est și a decis să adopte ora europeană și astfel să sărbătorească sfârșitul războiului pe 8 mai.

Volodymyr Zelensky a ales astfel un stil îngrijorător, întruchipat, atât în ​​ceea ce privește conținutul, cât și forma discursului său. „Se face o ruptură de stil cu discursul clasic al unui șef de stat, ceea ce se întâmpla des cu Zelensky”, analizează cercetătoarea Anna Colin Lebedev.

„Și putem paria că contrastul va fi izbitor cu discursul lui Putin de mâine”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră