Ucraina: peste 500 de militari francezi au plecat spre România

01 Mar 2022
Ucraina: peste 500 de militari francezi au plecat spre România

Peste 500 de militari au plecat marți de la baza aeriană Istres (Bouches-du-Rhône), lângă Marsilia, cu destinația România, pentru a consolida sistemul NATO din regiune, a anuntat AFP citată de Le Point.

Avionul a decolat în jurul orei 15.00 din Istres, potrivit purtătorului de cuvânt al bazei Istres.

Dintre militarii dislocați, militari din batalionul 27 de vânători alpini (BCA) din Annecy, o escadrilă de cavalerie din regimentul 4 vânători (RCH) din Gap, o companie din regimentul 126 infanterie din Brive și o companie de belgieni, însumând aproximativ 550 de soldați, a spus armata.

„Prezența noastră trebuie să liniștească aliații la fața locului, aceasta este direcția strategică a desfășurării noastre”, a asigurat generalul Paul Sanzey, comandantul Brigăzii 27 de infanterie de munte (BIM), care reunește toate trupele de munte, obișnuite cu un teren asemănător cu cel al României iarna.

Soldații regimentului 126 de infanterie au părăsit Brive marți într-un convoi rutier. "Avem mai degrabă impresia că suntem din nou în Războiul Rece. Așa că facem ceea ce au făcut cei dinaintea noastră, vechii ofițeri-șefi, vechii colonei. Avem impresia că facem același lucru", a comentat pentru presa locotenentul Thomas, comandantul lor.

"Mergem la o bază NATO și, prin urmare, misiunea noastră este să nu punem piciorul în Ucraina. Pentru moment nu vom fi deloc în prima linie", a adăugat el.

Această desfășurare a soldaților francezi în cadrul operațiunilor NATO a fost anunțată înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, din 19 ianuarie, de Emmanuel Macron. Vineri, la Bruxelles, președintele francez a anunțat că urmează să o „accelereze”.

Ea trebuie să permită „predispunerea forțelor la granițele NATO: în mod evident cu fața spre Est, și să răspundă situației care într-un fel sau altul amenință Europa”, a comentat căpitanul Frédéric, din Batalionul 27 de Vânători de munte.

Întrebat despre misiunea soldaților în România, generalul Sanzey a răspuns: „Le-am spus soldaților cu un zâmbet că nu suntem aici să distribuim pături (...) suntem mai degrabă acolo să vorbim arme dacă este nevoie”.

Într-un mesaj rar adresat armatelor luni seară, Emmanuel Macron a spus că „conteze” pe „marea vigilență” a acestora și pe „reținerea lor necesară în timpul unei posibile interferențe” în conflictul ruso-ucrainean.

În a șasea zi a invaziei Rusiei în Ucraina, Kievul s-a confruntat marți cu o nouă ofensivă a forțelor inamice.


Sursa: Le Point

Alte stiri din Externe

Ultima oră