„Interzicerea mass-mediei ruse poate fi contraproductivă”, spune președintele organizației Reporteri Fără Frontiere

01 Mar 2022
„Interzicerea mass-mediei ruse poate fi contraproductivă”, spune președintele organizației Reporteri Fără Frontiere

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat pe 27 februarie interzicerea difuzării posturilor finanțate de Moscova Russia Today (RT) și Sputnik, pe teritoriul Uniunii Europene.  Pentru Christophe Deloire, secretarul general al organizației Reporteri fără Frontiere (RSF), această decizie politică s-ar putea întoarce împotriva Europei, a spus el într-un interviu publicat de revista franceză Marianne.

  • Este justificată, în opinia dumneavoastră, interdicția de a difuza mass-media finanțată de guvernul rus?

Christophe Deloire: Pe termen scurt și într-un context de război, poate că pericolul propagandei rusești a justificat această decizie, iar Comisia Europeană nu a avut altă opțiune. Care va fi raportul cost-beneficiu pentru informarea cetațenilor Europei? Vom vedea. Ca măsură de răzbunare, Putin ar putea folosi această decizie pentru a interzice jurnaliştilor europeni să lucreze în Rusia. Modul folosit de Comisia Europeană nu este ideal, din lipsa unui cadru legal adecvat. În materie de restrângere a libertăţii de exprimare este necesară intervenţia unui judecător independent sau a unei autorităţi independente, în baza legii. Kremlinul nu ar trebui să poată pretinde că fiecare parte procedează în același mod. Putem ieși din această capcană punând în aplicare un cadru legal foarte clar.

  • Cu toate acestea, modul de funcționare al acestor organisme nu poate fi ignorat în acest context.

Russia Today și Sputnik nu sunt, evident, organe de presă nesemnificative. Chiar dacă impactul lor este limitat, conținutul lor este amplificat pe rețelele de socializare. Plasate sub tutela Kremlinului, acestea au fost create pentru a destabiliza democrațiile noastre într-un context de război informațional. Pe scurt, ele servesc intereselor unui stat represiv, care folosește cenzura și propaganda. Ne putem aminti că anul trecut, marele șef al RT, Margarita Simonian, a susținut că este invidioasă sau geloasă pe președintele belarus Alexandru Lukașenko, când acesta din urmă a ordonat deturnarea unui avion pentru a aresta un jurnalist.

Ne aflăm aici în fața unui grup media al cărui obiectiv general nu este să furnizeze informații de încredere, așa că nu trebuie să fim naivi. Reglementarea mass-media ar trebui să promoveze independența editorială și pluralismul informației.

  • Este atunci de dorit ca statele democratice să aplice o formă de „cenzură”?

Pentru noi nu este ilegitim să fie luate măsuri, dar nu în acest fel. Rusia iubește falsele simetrii și sugerează că alte mass-media sunt la fel, la Bruxelles, Paris sau Moscova. Ca măsură de răzbunare, Putin ar putea folosi această decizie pentru a interzice jurnaliştilor să-şi exercite profesia în Rusia. Această asimetrie între spațiile informaționale democratice și dictatoriale este o problemă majoră. Unii consideră că RT este echivalentul France 24, dar independența editorială nu este aceeași. Dacă un eveniment implică guvernul francez, France 24 nu va ezita să se ocupe de el, ceea ce nu este cazul pentru RT.

Mai presus de toate, nu pentru că suntem o mass-media facem jurnalism. Sunt oameni care fac jurnalism la RT dar nu sunt naivi. Întrebarea este: cum promovăm fiabilitatea informațiilor pentru a evita propaganda? Acest principiu este legitim, dar trebuie să aibă o bază legală. Acest lucru ar împiedica, de asemenea, ca deciziile să fie caracterizate ca arbitrare sau discreționare.

  • Cu toate acestea, în Franța, Russia Today are un acord cu ARCOM (CNA-ul francez), în urma căruia are dreptul să fie difuzat în Franța.

În jurnalism există drepturi dar și îndatoriri. Este legitim că există obligații, fie pentru mass-media franceză, fie pentru mass-media străină. Cu toate acestea, multe mass-media străine scapă de obligațiile cărora le sunt supuse mass-media franceză. Acordul semnat între ARCOM și Russia Today ni s-a părut puțin ciudat din start. Dacă ne uităm la condițiile în ceea ce privește independența editorială și onestitatea informației, obligațiile par mai slabe decât cele pentru postul BFM, de exemplu. Suntem fermi când vine vorba de magnatul francez Bolloré (grupul care deține BFMTV si alte media franceze), ar fi păcat să nu fim fermi cu Putin.

  • Întreaga operațiune de răspândire a informațiilor ar trebui, așadar, revizuită, în opinia dumneavoastră?

Adevărata problemă astăzi este că regimurile cu un sistem informațional blocat pot influența regimurile cu un sistem informațional deschis. Această asimetrie între spațiile informaționale democratice și dictatoriale este o problemă majoră. Istoria democrațiilor este o istorie a construirii unui cadru care să împiedice zvonurile și propaganda. Este necesar să se pună în aplicare reglementări și legislații adaptate problemelor actuale. De globalizarea economică și deschiderea spațiului informațional au beneficiat și de cei care doreau să-și răspândească propaganda. Considerăm că ar trebui pus în aplicare un sistem de protejare a spațiilor informaționale democratice, în special un mecanism de reciprocitate bazat pe principii universale pentru a avea o protecție eficientă și legitimă împotriva dezinformarii.

Sursa: Marianne

Alte stiri din Externe

Ultima oră