Federația internațională de înot se opune excluderii rușilor și belarușilor

08 Mar 2022
Federația internațională de înot se opune excluderii rușilor și belarușilor

Federația Internațională de Înot (Fina) a anunțat marți că se opune interzicerii sportivilor ruși și belaruși, în ciuda recomandării Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de a-i exclude, urmată de multe organizații sportive, spune La Presse

 

„Oficiul Fina rămâne împotriva interzicerii generale pentru toți sportivii și oficialii ruși și belarusi și își menține poziția de a permite sportivilor ruși și belarusi să participe la evenimentele Fina într-o manieră neutră”, a spus organizația într-un comunicat.

Fina, care spune că decizia sa a fost susținută „de o majoritate covârșitoare a Comisiei de Atleți”, și-a modificat totuși regulile pentru a revizui participarea sportivilor și oficialilor în situații de urgență de la caz la caz și, prin urmare, ar putea interzice rușilor și bielorușilor să participe dacă „prezența lor amenință siguranța și bunăstarea sportivilor sau pune în pericol desfășurarea competiției”.

Fotbal, atletism, schi, biatlon, hochei pe gheață, dar și rugby, box... încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, multe federații naționale sau internaționale au luat deja măsuri mai drastice decât FINA care vizează sportivii, ruși, și uneori belarusi.

În urma unei reuniuni prin videoconferință organizată joia trecută la inițiativa guvernului britanic, miniștrii responsabili cu sportul din 37 de țări, printre care Germania, Statele Baltice, Statele Unite ale Americii, Finlanda și Franța, și-au exprimat sprijinul față de măsurile de excludere a sportivilor ruși și belarusi, anularea de evenimente sportive către aceste două țări și să limitarea contractele de sponsorizare care implică entități din Rusia și Belarus.

„Facem apel la toate federațiile sportive internaționale să aprobe aceste principii și îi salutăm pe toți cei care au făcut-o deja”, au scris ei într-un comunicat de presă publicat marți de guvernul britanic.

Alte stiri din Sport

Ultima oră