Zelensky: „Luați o decizie cât mai repede, trimiteți-ne avioane!”

09 Mar 2022
Zelensky: „Luați o decizie cât mai repede, trimiteți-ne avioane!”

Președintele ucrainean le-a cerut miercuri occidentalilor să „decidă cât mai curând posibil” cu privire la chestiunea trimiterii avioanelor Mig-29 propuse de Polonia pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei ruse, scrie BFMTV.

Luați o decizie cât mai curând posibil, trimiteți-ne avioane!”, a îndemnat el într-un videoclip pe canalul său Telegram, în care a cerut „tratarea imediată” a propunerii poloneze. Varșovia a cerut să poată transfera aceste avioane de vânătoare la Washington, pentru a le trimite apoi la Kiev, dar Washingtonul a considerat această propunere „neviabilă”.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a mai pus că comunitatea internațională ar fi responsabilă pentru o „catastrofă umanitară” în masă dacă nu este de acord cu o zonă de excludere a zborului și a avertizat că țara se află la nivelul maxim de amenințare.

„Rusia folosește rachete, avioane și elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva orașelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă”, a spus el în discursul său zilnic televizat, relatează Reuters.

El a spus că ucrainenii au arătat în ultimele două săptămâni că nu vor ceda niciodată.

Inamicul poate distruge zidurile caselor noastre, școlilor, bisericilor noastre. Ei pot dezmembra companiile ucrainene. Dar nu va ajunge niciodată la sufletul nostru, la inima noastră, la capacitatea noastră de a trăi liber, a mai spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră