Rusia cere SUA să explice presupusele laboratoare biologice cu ciumă și antrax din Ucraina

09 Mar 2022
Rusia cere SUA să explice presupusele laboratoare biologice cu ciumă și antrax din Ucraina

Rusia a cerut miercuri ca Statele Unite să explice lumii de ce au sprijinit ceea ce Moscova a prezentat drept un program biologic militar în Ucraina care implică agenți patogeni mortali, inclusiv ciuma și antraxul, scrie Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a cerut transparență de la Washington cu privire la acuzația de sprijin acordat unui program biologic militar, acuzație care este respinsă de Kiev și pe care un purtător de cuvânt al Pentagonului a descris-o drept absurdă.

Ea a spus că dovezile despre presupusul program au fost descoperite de Rusia în timpul a ceea ce ea numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina, pe care forțele sale au invadat-o pe 24 februarie.

"Putem deja concluziona că în laboratoarele biologice ucrainene din imediata apropiere a teritoriului țării noastre se desfășurau dezvoltarea componentelor armelor biologice." a spus Maria Zakharova.

Ea a continuat susținând că Rusia deține documente care arată că ministerul ucrainean al sănătății a ordonat distrugerea mostrelor de ciumă, holeră, antrax și alți agenți patogeni după 24 februarie.

Atât Pentagonul, cât și guvernul ucrainean au negat cu fermitate aceste acuzații, iar Reuters spune că nu a fost posibil să se confirme în mod independent autenticitatea unor astfel de documente.

Zakharova a spus că presupusul program a fost finanțat de Pentagon și a cerut transparență de la Washington.

Nu vorbim aici despre utilizări pașnice sau obiective științifice... Ce ați făcut acolo?

 

Rusia „cere detalii”, a continuat ea:

Departamentul de Apărare al SUA și administrația prezidențială a Statelor Unite sunt obligate să explice oficial comunității globale, în mod oficial, nu prin capete vorbitoare, despre programele din Ucraina.

 

„Cerem detalii”, a spus ea. „Noi cerem, iar lumea așteaptă”.

Zakharova a spus că nu este clar dacă presupusele materiale au fost într-adevăr distruse, adăugând:

"Au căzut în mâinile extremiștilor sau naționaliștilor - cine va oferi o garanție?"

Ca răspuns la acuzațiile anterioare ale Rusiei despre presupusul program biologic militar din Ucraina, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat marți:

Această dezinformare absurdă rusă este evident falsă.

Un purtător de cuvânt al președinției ucrainene a declarat că Ucraina „neagă cu strictețe orice astfel de acuzație”.

În urma declarațiilor făcute de Zakharova de astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră afirmațiile sale că Ucraina a condus programe biologice militare ca fiind o problemă importantă pentru întreaga lume, scrie The Guardian

 

Surse: Reuters, The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră