Parlamentarii finlandezi vor dezbate integrarea în NATO

28 Feb 2022
Parlamentarii finlandezi vor dezbate integrarea în NATO

După cel de-al Doilea Război Mondial, două tratate au creat „finlandizarea”: Tratatul de la Paris (1947) și un tratat de cooperare și asistență reciprocă între Finlanda și URSS (1948). Se bazează pe un principiu: Finlanda nu se va alătura nici unei organizații care vizează URSS. Agresiunea rusă în Ucraina a împins însă finlandezii mai aproape de NATO ca niciodată, spune Politico

Partidele politice finlandeze se vor reuni marți pentru a discuta despre atacul Rusiei asupra Ucrainei și rolul Finlandei în noul echilibru de putere al Europei. Potenţiala aderare a Finlandei la NATO va fi, de asemenea, discutată, a declarat luni premierul Sanna Marin reporterilor.

„Întrucât inițiativa cetățenească privind aderarea la NATO a strâns numărul necesar de semnături și progresează în Parlament, este util să auzim părerile partidelor în această chestiune. Din acest punct de vedere, problema va fi și pe ordinea de zi a demonstrației parlamentare de mâine”, a spus premierul finlandez Sanna Marin.

Starea de spirit de la Helsinki este tensionată: Finlanda are cea mai lungă graniță a Europei cu Rusia, cu peste 1.300 de kilometri, dar nu face parte din alianța militară. Țara este un aliat apropiat al NATO, dar a existat puțin apetit să se alăture alianței – până acum.

„Este foarte de înțeles că mulți finlandezi s-au schimbat sau se răzgândesc după ce Rusia a început războiul în Ucraina”, a spus Marin.

Un sondaj realizat  de compania finlandeză de radiodifuziune Yle a constatat că 53% dintre finlandezi susțin aderarea țării lor la NATO. Această cifră crește până la 66% dacă Suedia vecină ar adera și ea la NATO. Aceasta marchează o schimbare drastică în atitudinea publicului – în sondajul anterior din 2017, doar 19% dintre finlandezi au susținut aderarea la NATO.

O inițiativă a cetățenilor de a organiza un referendum cu privire la aderarea Finlandei la NATO a strâns cele 50.000 de semnături necesare în mai puțin de o săptămână, ceea ce obligă parlamentul să o dezbată.

Într-o mișcare de premierul Marin numită „istorică”, Finlanda a anunțat că oferă Ucrainei arme. „Finlanda sprijină cu fermitate independența și suveranitatea Ucrainei. Finlanda va oferi arme Ucrainei, iar ajutorul va fi livrat rapid. Această decizie nu va pune în pericol apărarea națională”, a spus Marin.

Sursa: Politico.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră