Ucraina acuză Rusia că a folosit o bombă cu vid interzisă de Convenția de la Geneva

01 Mar 2022
Ucraina acuză Rusia că a folosit o bombă cu vid interzisă de Convenția de la Geneva

Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a acuzat luni armata rusă că a folosit bomba termobarică în ofensiva împotriva țării sale, subliniind că această armă este interzisă de Convenția de la Geneva, scrie Reuters.

„Au folosit astăzi bomba cu vid, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva”, a spus ea. „Devastarea pe care Rusia încearcă să o provoace Ucrainei este mare”.

„Dar ucrainenii vor rezista, ne apărăm casa, nu avem altă opțiune.

„Nu vom obosi, nu ne vom opri, nu ne vom preda.”

Ambasadorul Markarova a insistat că SUA și Ucraina au fost „pe aceeași pagină” în privința „luptei pentru libertate și democrație împotriva unui regim autocratic”.

„Rusia se comportă ca Germania nazistă în al Doilea Război Mondial” ucigând civili nevinovați trăgând cu arme în zone rezidențiale, orfelinate și școli.

„Trebuie să plătească, trebuie să fie izolați, trebuie să înțeleagă că nu este în regulă în secolul 21 să înceapă războiul și să omoare oameni în țara suverană vecină”, a mai spus ea.

Bomba termobarică mai este numită și „bombă cu vid” deoarece are particularitatea de a crea o depresiune, cu alte cuvinte de a aspira aerul din jurul ei cu efecte extrem de distructive. Valul de presiune cauzat de o bombă cu vid detonată poate ucide prin „ruperea plămânilor”, conform unui raport Human Rights Watch din 2000, care citează Agenția de Informații pentru Apărare din SUA.

Un convoi militar rus care transporta această armă a fost văzut de o echipă de la postul de televiziune CNN chiar la începutul conflictului.

 

Surse: Reuters, The Independent

Alte stiri din Externe

Ultima oră