Canada: Parlamentarii aprobă echivalentul legii marțiale deși protestele s-au încheiat

22 Feb 2022
Canada: Parlamentarii aprobă echivalentul legii marțiale deși protestele s-au încheiat

Justin Trudeau a spus că starea de urgență „nu s-a încheiat” în ciuda încheierii blocajelor. Legea stării de urgență, echivalentul Legii Martiale, care permite autorităților să declare anumite zone drept zone interzise si permite poliției să înghețe conturile bancare personale va fi menținută în vigoare pentru alte manifestații.

Parlamentarii canadieni au aprobat luni (21 februarie) utilizarea unei legi excepționale invocată săptămâna trecută de premierul Justin Trudeau pentru a pune capăt protestelor istorice la adresa restricțiilor, spune Le Figaro.

 

După zile de dezbateri în Camera Comunelor, parlamentarii au votat cu 185 la 151 în favoarea Legii privind situațiile de urgență, o legislație de ultimă instanță care poate fi folosită de Guvernul Canadei în cazul unei „crize naționale”.

„A fost adoptată o moțiune de ratificare a declarației de situație de criză”, a scris Camera Comunelor pe Twitter în minutele de după vot. Senatul (camera superioară) trebuie acum să o dezbată.

 

Această lege a fost invocată pe 14 februarie, doar pentru a doua oară în Canada pe timp de pace, pentru a pune capăt blocajelor manifestanților anti-restricții care au zguduit țara timp de trei săptămâni, demonstrații care nu au avut, potrivit primului ministru, nimic „pașnic”.

Prin această lege, „dorim să oferim guvernului posibilitatea de a declara imediat starea de urgență, dar acordăm Parlamentului o săptămână pentru a decide”, a declarat pentru AFP politologul Daniel Béland de la Universitatea McGill. Competențele suplimentare conferite de lege, de exemplu înghețarea conturilor bancare ale anumitor manifestanți, au fost aplicate în ultimele zile de instituțiile guvernamentale, dar Parlamentul canadian mai trebuia să „ratifice legea”, a adăugat Geneviève Tellier profesor la Universitatea din Ottawa.

Aflați în minoritate, liberalii lui Justin Trudeau au putut conta pe sprijinul Noului Partid Democrat (NDP, stânga) pentru a adopta moțiunea, în ciuda „reticenței” exprimate luni de liderul său, Jagmeet Singh.

„Suntem încă într-o criză națională”, a spus liderul NPD, Jagmeet Singh, explicând că manifestanții s-au mutat în suburbiile Ottawa, gata să se întoarcă.

Partidul Conservator, al cărui lider a fost demis în timpul crizei, și Blocul Québécois (BQ) au votat împotriva legii, criticând cu fermitate necesitatea de a o invoca, deoarece capitala Ottawa a fost eliberată de protestatari duminică în timpul unei operațiuni majore de poliție.

La începutul zilei de luni, Justin Trudeau a spus că starea de urgență „nu s-a încheiat” în ciuda sfârșitului blocajelor, spunând că este încrezător în sprijinul parlamentarilor.

Pentru specialistul în drept constituțional Patrick Taillon, de la Universitatea Laval, „starea de urgență nu ar trebui folosită ca o simplă amenințare”. Riscul zero nu există, așa că amenințările la securitatea națională pot apărea întotdeauna, spune Journal de Montreal

Potrivit specialistului, starea de urgență ar trebui menținută până când principalele sale instrumente – controlul finanțării și confiscarea camioanelor – fac posibilă baterea ultimului cui în sicriul convoiului.

 

 

Sursa: Le Figaro; Journal de Montreal

Alte stiri din Externe

Ultima oră