SUA interzic transportul aerian de pasageri din China

04 Iun 2020
SUA interzic transportul aerian de pasageri din China

Statele Unite ale Americii vor interzice toate zborurile din China începând cu 16 iunie ca un nou semn al escaladării tensiunilor dintre cele două mari puteri ale lumii, transmite BBC.

Departamentul de Transport american declară că astfel pedepsește Beijingul în urma interzicerii repetate a reluării curselor dintre SUA și China, chiar dacă pandemia a fost controlată în cea mai mare parte.

În ultimele săptămâni, cele două state și-au aruncat acuze cu privire la epidemia ce a cuprins întreaga lume, dar și din cauza politicilor agresive impuse de China în Hong Kong. Washington a anunțat că se va implica direct în problemele de transport aerian.

Ordinul Departamentului de Transport se aplică celor patru mari companii aeriene – Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines și Hainan Airlines, chiar dacă acestea au continuat activitatea aeriană și pe perioada pandemiei la un nivel minim de zboruri.

Acest ordin are nevoie de aprobarea finală a președintelui Donald Trump care a acuzat autoritățile chineze în repetate rânduri că încurajează anumite politici nedemocratice în schimburile comerciale.

Amsabada Chinei din Washington nu a comentat această nouă măsură, dar pe perioada pandemiei a anunțat că restricționarea zborurilor este corectă dacă se aplică în aceeași măsură tuturor statelor.

Beijingul a declarat în martie că permite reluarea zborurilor cu toate țările la maximum o cursă pe săptămână, adăugând că numărul de zboruri nu trebuie să depășească nivelul din ziua de 12 martie.

Departamentul de Transport a declarat că această măsură a interzis în mod voalat reluarea curselor cu SUA deoarece la acea dată toate zborurile au fost interzise de președintele american pentru a putea bloca răspândirea și mai mare a noului coronavirus.

Oficialii americani au declarat că refuzul de a relua zborurile din această lună cu China este o violare a acordului guvernamental ce reglementează politica aeriană între cele două forțe care datează încă din anul 1980.

Mai multe voci au declarat că dacă acest ordin va fi aplicat va daună grav și ireparabil zborurilor, schimburilor comerciale și legăturilor directe dintre cele două țări.

”Deja observăm de câțiva ani politici separate care urmăresc decuplarea celor două state. Această nouă măsură doar va accelera acest trend”, declară Daniel Kliman, directorul Programului de Securitate Asia-Pacific.

În ultimele săptămâni autoritățile chineze au permis reluarea zborurilor cu marea majoritate a țărilor, dar nu și cu SUA. Conform unor declarații oficiale vor relaxa măsurile restrictive și vor permite creșterea numărului zborurilor.

Kliman a declarat că sunt foarte puține șanse să se schimbe substanțial acest ordin până în 16 iunie.

În ianuarie se efectuau peste 325 de curse aeriere tur-retur între SUA și China în fiecare săptămână, iar în martie au scăzut la maxim 34 de curse.

Consiliul Afacerilor SUA-China ce reprezintă peste 200 de afaceri americane ce își desfășoară activitatea în China a declarat că zborurile comerciale între cele două țări sunt vitale pentru buna desfășurare a activității economice. Înainte de declanșarea pandemiei milioane de cetățeni traversau oceanul pentru a gestiona afaceri, pentru a se bucura de vacanțe, dar și studii peste hotare sau pur și simplu pentru a observa nouă culturi total diferite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră