Cum se implică miliardarii planetei în lupta împotriva pandemiei

26 Apr 2020 | scris de A.A.
Cum se implică miliardarii planetei în lupta împotriva pandemiei

Cel mai bogat om din China și-a deschis pentru prima dată un cont de Twitter acum o lună în plină criză a coronavirusului. Toate postările de până acum făceau referite la campania umanitară demarată de a trimite materiale de protecție și echipamente medicale în toate țările de pe glob grav afectate de pandemie, potrivit BBC.

Jack Ma, afaceristul multi-miliardar care deține gigantul tehnologiei asiatice Alibaba, a transmis că ”doar împreună putem să învingem virusul”, ”suntem o singură țară și trebuie să ne unim forțele pentru a ieși învingători”.

Ma a reușit să expedieze până acum măști de protecție, combinezoane și aparate de ventilație mecanică în peste 150 de țări care se luptau să obțină aceste materiale indispensabile în lupta împotriva coronavirusului.

Criticii miliardarului au intervenit rapid cu o serie de comentarii referitoare la gesturile lui filantropice. Mulți sunt de părere că este unealta perfectă a regimului comunist de a-și reabilita imaginea grav afectată la nivel mondial mai ales observând că el respectă regulile diplomației chineze atunci când selectează statele ce urmrează a beneficia de aceste donații.

Un alt miliardar din zona tehnologiei s-a implicat în această cursă a donațiilor. CEO companiei Twitter, Jack Dorsey a donat peste 1 miliard de dolari luptei împotriva COVID.

Concurentul cel mai important al Amazonului, Alibaba, cu o donație de aproape 150 milioane de dolari se situează de abia pe locul 12 în clasamentul donatorilor mondiali.

Clasamentul actual al donațiilor la nivel mondial:

  1. Jack Dorsey, CEO Twitter – 1 miliard de dolari
  2. Google.org – 908 milioane de dolari
  3. ByteDance – 417 milioare de dolari
  4. MasterCard Incorporated – 275 milioane de dolari
  5. Fundația Bill and Melinda Gates – 261 milioare de dolari

În această cursă infernală de a obține cât mai multe echipamente de protecție atât de necesare cadrelor medicale și a achiziționa sute de ventiloare mecanice, donațiile în bani tind să-și piardă importanța. Nici măcar banii nu oferă certitudinea că se pot achiziționa aceste produse medicale.

Jack Ma face diferența în această pandemie. El nu trimite bani, ci exact produsele de care au nevoie tot mai mult toate țările. Fundația Ma cu sprijinul platformei Alibaba a trimis echipamente în Africa, Asia, Europa, America Latină și chiar și în zone mai puțin agreeate politic de regimul comunist: Iran, Israel, Rusia și SUA.

Ma a donat sute de milioane pentru a susține cercetările descoperirii unui nou vaccin și a plătit câțiva medici să traducă toate materialele, toate observațiile înregistrate în timpul pandemiei în peste 16 limbi.

Jack Ma, un carismatic profesor, a pus bazele platformei Alibaba în micuțul apartament pe care îl deținea în orașul Hangzhou. Din 1999 până în 2018 a fost CEO-ul platformei care este cunoscută ca fiind Amazonul din Est. Averea actuală a fondatorului depășește 40 miliarde de dolari.

Conform zvonurilor, Ma a fost îndepărtat de la conducerea platformei de către regimul comunist după ce a comis o gravă eroare din punctul lor de vedere. Filantropul chinez s-a întâlnit cu președintele Trump în ianuarie 2017, cu multe luni înainte de stabilirea unei întrevederi între președintele Statelor Unite și președintele Chinei.

Autoritățile din China s-au speriat de avântul pe care îl lua Ma, fiind o figură extrem de prietenoasă, dar cu o putere politică mult peste ceea ce regimul comunist ar fi fost dispus să tolereze.

Chiar dacă Jack Ma este membru al Partidului Comunist încă din 1980, el a încercat să mențină o distanță considerabilă față de ideologia chineză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră