China declară că SUA sunt ”dependente de abandon” după ce acestea s-au retras din Organizația Mondială a Sănătății

01 Iun 2020 | scris de A.A.
China declară că SUA sunt ”dependente de abandon” după ce acestea s-au retras din Organizația Mondială a Sănătății

Un oficial chinez a declarat că Statele Unite ale Americii sunt ”dependente de abandon”, făcând referire la decizia președintelui american de a părăsi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), precizează The Independent.

Purtătorul de cuvând al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a acuzat în mod direct oficialii de la Washington de jocuri de putere după ce au anunțat părăsirea OMS chiar dacă marea majoritate a comunității internaționale a solicitat ca SUA să-și păstreze statutul de membru.

Lijiani a declarat într-o conferință de presă că toate țările privest acest act ca pe un comportament egoist al Statelor Unite.

Tensiunile dintre cele două țări sunt în creștere, iar oficialii chinezi au declarat că tentativele SUA de a ataca interesele Chinei nu vor rămâne fără un răspuns ferm, iar Beijingul își va proteja securitatea și interesele de dezvoltare.

De mai multe săptămâni Donald Trump a acuzat în repetate rânduri că OMS este controlată de China și că a mușamalizat gravitatea situației atunci când s-a declanșat pandemia.

Vineri au anunțat că SUA nu va mai face parte din Organizația Mondială a Sănătății și vor întrerupe finanțarea oricărui proiect comun.

”O lume întreagă suferă pentru că guvernul chinei a încălcat legile. Ca rezultat au fost pierdute nenumărate vieți, iar economia mondială se luptă cu criza internațională”, declara Trump.

O nouă luptă se duce cu privire la situația din Hong Kong. China a impus noi reguli de siguranță națională, iar ca răspuns SUA a declarat că vor fi discutate noi măsuri de protecție a comerțului internațional.

Conform noilor reguli nu se permite nicio formă de dispreț față de imnul național chinezesc ce va răsura în toate școlile și organizațiile. Sunt excluse orice tip de acțiuni ce ar atenta la siguranța națională, dar este interzisă și orice intervenție internațională.

Trump a declarat că aceste noi legi impuse de China pun în pericol libertatea Hong Kong-ului, tot acest demers fiind caracterizat ca o adevărată ”tragedie”. ”China a reușit să îngrădească libertatea Hong Kong. Aceasta este o adevărată tragedie. Autoritățile au înlocuit modelul ”o țară, două sisteme” cu ”o țară, un sistem””.

Alte stiri din Externe

Ultima oră