Investigație AP: China a ascuns în mod deliberat gravitatea epidemiei declanșată în Wuhan

03 Iun 2020 | scris de A.A.
Investigație AP: China a ascuns în mod deliberat gravitatea epidemiei declanșată în Wuhan

Organizația Mondială a Sănătății a depus eforturi substanțiale pentru a obține date concrete despre epidemia declanșată în Wuhan încă din decembrie 2019, anunță o investigație proprie AP.

Conform rapoartelor interne a primelor întâlniri dintre reprezentanții OMS și autoritățile chineze acestea nu au beneficiat de o transparență a datelor oficiale și a informațiilor, chiar dacă directorul general Tedros Ghebreyesus a lăudat în repetate rânduri buna colaborare dintre oficialități, precizează The Guardian.

Înregistrările de la începutul pandemiei obținute de Associated Press prezintă lupta inițială a reprezentanților OMS de a obține cifrele reale ale bolii care începea să fie scăpată de sub control. În prima săptămână din ianuarie reprezentanții OMS se plângeau că autoritățile de la Beijing refuză orice colaborare și nu le oferă datele necesare pentru a evalua riscul declanșării unei epidemii. De abia pe 20 ianuarie chinezi au recunoscut că noua boală este contagioasă, iar OMS a declarat starea de urgență mondială de abia în 30 ianuarie.

”Obținem foarte puține informații oficiale. Ne este mai mult ca și evident că nu putem face o evaluare corectă și nici nu putem planifica acțiuni viitoare”, transmitea Maria Van Kerkhove, un epidemiolog ce conducea echipa de investigare a virusului COVID-19 din partea OMS.

Cel mai înalt oficial OMS din China, Gauden Galea, a declarat conform unei înregistrări oficiale că primesc informații cu 15 minute înainte de a fi transmise public de televiziunile locale.

Acest raport vine în urma acuzelor internaționale aduse oficialilor chinezi care au refuzat colaborarea internațională, au ascuns cifrele reale la declanșarea pandemiei și au dus la o infectare mondială ce a afectat peste 6 milioane de oameni și a dus la 375.000 de decese COVID.

Oficiali americani cred că decizia Chinei de a ascunde amploarea epidemiei de coronavirus şi gradul de contagiere provine din nevoia de a acumula stocurilor medicale necesare pentru a reacţiona la această criză, arată documente ale serviciilor de informaţii citate de agenţia Associated Press.

Liderii chinezi „au ascuns intenţionat severitatea" epidemiei la începutul lunii ianuarie, conform unui raport de informaţii de patru pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA datat 1 mai.

Dezvăluirea intervine în contextul în care Administraţia Donald Trump a intensificat criticile la adresa Chinei. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a acuzat duminică Administraţia din China că este responsabilă de răspândirea bolii, subliniind că trebuie trasă la răspundere.

Intensificarea retoricii Washingtonului coincide cu apariţia unor critici în SUA referitoare la reacţia Administraţiei la criza medicală, care ar fi fost lentă şi inadecvată. Rivalii politici ai preşedintelui Donald Trump l-au acuzat că a început să acuze China, un adversar geopolitic al SUA dar un partener comercial esenţial, în încercarea de a dispersa criticile interne.

Raportul Departamentului pentru Securitate Internă, neclasificat dar marcat „strict pentru uz oficial", arată că, deşi minimiza severitatea coronavirusului, China a intensificat importurile şi a redus exporturile de produse medicale. Beijingul a încercat să acopere aceste decizii „negând că sunt impuse restricţii privind exporturile, generând confuzie şi tergiversând furnizarea de date despre activităţile comerciale", arată raportul.

În plus, potrivit documentului, cea mai mare parte a lunii ianuarie, China nu a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că noul coronavirus genera „contagiere", pentru a putea procura provizii medicale din străinătate. În aceeaşi perioadă, importurile Chinei de măşti medicale, halate şi mănuşi chirurgicale s-au intensificat. Concluziile raportului se bazează pe o probabilitate de 95% că exporturile şi importurile Chinei nu erau în limite normale.

Duminică, preşedintele Donald Trump a părut să învinovăţească oficiali din cadrul serviciilor de informaţii din SUA că nu i-au transmis cu claritate mai devreme cât de periculoasă ar putea fi epidemia de coronavirus. Donald Trump încearcă să se apere de criticile referitoare la lipsa de reacţie imediată după ce primise avertismente preliminare din partea oficialilor din serviciile de informaţii şi a altora privind potenţialul impact al coronavirusului.

Serviciile tocmai mi-au raportat că am fost corect, că nu mi-au semnalat subiectul coronavirusului până spre sfârşitul lunii ianuarie, cu doar puţin timp înainte ca eu să impun interdicţii privind China în SUA. De asemenea, mi-au vorbit despre virus într-un mod care arăta că nu era foarte ameninţător", a scris Donald Trump.

Anterior, Donald Trump a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei „erori" oribile. Agenţiile de informaţii din SUA analizează ipoteza lansată de preşedinte şi de consilierii acestuia că epidemia ar fi izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China.

Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a declarat la ABC că nu există motive care să indice faptul că virusul ar fi fost răspândit deliberat. Dar „să ne amintim, China a mai infectat lumea în trecut, se ştie că au mai avut laboratoare sub standarde. Nu este prima dată când lumea este expusă unui virus din cauza deficienţelor dintr-un laborator din China. Astfel, în timp ce comunitatea serviciilor de informaţii continuă să îşi facă treaba, trebuie să continue acest lucru, să verifice pentru a fi siguri, vă pot spune că există dovezi semnificative că actuala criză provine din acel laborator din Wuhan", a precizat Mike Pompeo.

Secretarul de Stat american pare să se refere la epidemii anterioare cu virusuri respiratorii, precum SARS, apărut în China. Afirmaţiile sale ar putea fi considerate ofensatoare de către Beijing. Cu toate acestea, secretarul de stat și-a repetat afirmația la câteva ore printr-un mesaj pe Twitter.

Experții afirmă că virusul a apărut natural de la lilieci și nu a fost produs de către oameni. Numeroși virusologi spun că șansa ca virusul să fie cauzat de un accident de laborator este foarte scăzută, cu toate că oamenii de știință încă lucrează pentru a determina momentul în care a trecut de la animale la oameni.

China a respins mereu acuzațiile americane că pandemia a fost cauzată de China, arătând spre ezitări ale oficialilor americani în lupta cu pandemia. China a anunțat în 20 ianuarie că virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră