Studiu: pandemia a lovit Europa încă din luna ianuarie

01 Iun 2020 | scris de A.A.
Studiu: pandemia a lovit Europa încă din luna ianuarie

Organizația Mondială a Sănătății a cerut tuturor țărilor să revizuiască primele cazuri confirmate cu noul coronavirus atunci când au apărut mai multe suspiciuni că pandemia lovise toate statele cu mult mai devreme față de primele cazuri oficiale, precizează The Guardian.

Marea Britanie încearcă să identifice primele cazuri pozitive o dată cu apariția mai multor pacienți care susțin că au trecut prin boala încă din luna ianuarie.

Franța a descoperit primul caz încă din 27 decembrie, dar nu va putea niciodată identifica pacientul zero al pandemiei.

Cu doar o zi înainte de primul deces COVID raportat oficial în afara Chinei, chitaristul și muzicianul Andy Gill a decedat în urma unor afecțiuni extrem de grave. El a fost cel care a format grupul punk Gang of Four și a fost internat pentru două săptămâni într-un spital din Londra diagnosticat cu o formă severă de pneumonie.

Boala lui Gill în vârstă de 64 de ani, a cunoscut o evoluție spectaculoasă: deteriorare rapidă a sănătății, nivel extrem de scăzut al oxigenului urmate de o cedare masivă a tuturor organelor interne.

El a început să se simtă din ce în ce mai rău după ce s-a întors dintr-o călătorie efectuată în China spre sfârșitul lui noiembrie.

Văduva sa, Catherin Mayer, a început să-și pună semne de întrebare atunci când a văzut escaladarea cazurilor în China, Italia și Spania.

Aceasta s-a adresat medicului care l-a tratat pe Gill, iar acesta i-a spus că va fi nevoie de mai multe teste, dar există o posibilitate reală ca muzicianul să fi fost infectat cu SARS-CoV-2, chiar dacă în acel moment nici nu se punea problemă testelor de coronavirus.

Noile teste serologice demonstrează că virusul bântuia China încă din noiembrie și decembrie. Autoritățile chineze au raportat primul caz oficial către OMS de abia pe 8 decembrie, dar conform China Morning Post, prima persoană pozitivă a fost descoperită încă din 17 noiembrie.

Stephen Baker, specialist epidemiolog al Universității Cambridge, a declarat că este puțin probabil să descoperim de când a izbucnit pandemia în Marea Britanie și Europa deoarece în lunile de iarnă oamenii sunt obișnuiți să lupte cu răcelile, gripele sezoniere, iar o parte din simptome sunt comune noului coronavirus.

Acesta a declarat că atâta timp căt chinezii au călătorit în noiembrie, decembrie și ianuarie cu siguranță au dus la răspândirea virusului în toate țările.

Datele adunate cu ajutorul aplicațiilor menite să controleze răspândirea coronavirusului ne demonestrează că oamenii au trecut prin boală de la începutul lunii ianuarie, au prezentat toate simptomele cunoscute, dar în acea perioadă doctorii nu testau pacienții de coronavirus.

OMS a solicitat doctorilor să studieze cazurile de pneumonie, formele severe de gripă înregistrate încă din decembrie 2019. Aceștia ar trebui să testeze probele prelevate de la pacienți din lunile anterioare declanșării pandemiei.

Andrew Soppitt, un consultat medical aflat la pensie, a declarat că este ferm convins că s-a infectat cu noul coronavirus în urma unei călătorii în Austria din luna ianuarie.

”Mi-a fost foarte rău. Am avut dureri de piept îngrozitoare, tuse, febră, lipsa mirosului și a gustului, temperatură foarte mare”, adaugă Soppitt. El a decis să se supună testelor pentru a descoperi anticorpii creați în urma infectării cu noul coronavirus, iar răspunsul a fost sigur. Acesta a trecut prin boală.

Întrebarea normală este de ce pandemia a izbucnit la câteva luni după ce primele persoane au trecut prin boală. Răspunsul vine din partea specialiștilor care precizează că este nevoie de un număr suficient de mare pentru a duce la o răspândire în masă. Europenii au călătorit destul de mult în ianuarie și februarie, și-au petrecut vacanțele la ski atât în Austria, cât și în Italia. La reîntoarcerea în țară au început să răspândească boala în comunitate.

Procesul de răspândire a fost puțin încetinit și de atitudinea oamenilor. Atunci când starea de sănătate nu este foarte bună, deobicei nu ieși din casă, anulezi întâlniri, nu te mai duci la muncă și astfel eviți să răspândești virusuri.

Cazurile severe la persoanele din categoriile de risc au apărut mult mai târziu deoarece persoanele vârstnice nu intră în contact cu oamenii tineri, nu se duc la muncă, au anumite intervale orare când ies din casă și încearcă să evite zonele și perioadele aglomerate.

Este puțin probabil să se descopere intervalul exact când a pătruns pandemia în Europa, primele luni din an nu au fost fără cazuri pozitive, dar nu au dus la o răspândire atât de rapidă. Specialiștii se întreabă câte vieți ar fi putut fi salvate dacă ar fi existat mai multă transparență din partea tuturor autorităților, în special din partea Chinei.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră