Economia Japoniei a primit a doua infuzie de capital în valoare de 1.000 de miliarde de dolari

28 Mai 2020 | scris de A.A.
Economia Japoniei a primit a doua infuzie de capital în valoare de 1.000 de miliarde de dolari

Japonia sprijină economia grav afectată de efectele economice ale pandemiei de coronavirus cu al doilea trilion de dolari, anunță CNN.

Primul ministru Shinzo Abe a aprobat miercuri un nou pachet menit să susțină economia în valoare de 1.000 de miliarde de dolari. Prima tranșă a fost deja injectată în luna aprilie.

Această nouă măsură duce ca pachetul economic să atingă 234 trilioane de yeni, peste 2.200 de miliarde de dolari, reprezentând 40% din venitul celei de a treia economii din lume.

Pachetul conține susținerea chiriilor oamenilor, dar și pachete financiare pentru afacerile mici și mijlocii cele mai afectate de pandemie. Guvernul va oferi 1.800 de euro fiecărui cadru medical ce s-a aflat în această perioadă în linia întâi.

Economia Japoniei era într-o stare fragilă înainte de declanșarea pandemiei. Aceasta s-a contractat încă de la sfârșitul lui 2019 atunci când s-a înregistrat o creștere semnificativă a taxelor comerciale, dar și în urma impactului devastator al taifunului Hagibis din toamna trecută. Peste toate aceste evenimente, criza de coronavirus a împins Japonia în recesiune economică.

Fondul Monetar Internațional a prevăzut ca anul acesta, PIB-ul Japoniei să scadă cu 5%.

Ca o măsură de prevenție față de scăderea drastică a economiei, autoritățile au pregătit un pachet de 93 de miliarde de dolari ce va putea fi accesat în cazul unor stări de urgență. Peste 28 de miliarde de dolari vor fi alocate strict pentru a descoperi un vaccin împotriva noului coronavirus.

În aceeași măsură de salvare a economiei, toate țările au pregătit pachete semnificative pentru a sprijini populația, dar și mediul de afaceri. China a anunțat că va investi 500 de miliarde de dolari în economie, iar Statele Unite ale Americii au anunțat cel mai mare pachet economic din istoria sa de peste 2000 de miliarde de dolari. Washington lucrează zilele acestea la noul pachet de relansare economică ce va atinge peste 3.000 de miliarde de dolari.

Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania împreună cu marea majoritate a economiilor europene au anunțat deja pachete enorme pentru a înlătura efectele economice ale pandemiei.

Alte stiri din Business

Ultima oră