Moscova pune la îndoială veridicitatea imaginilor care arată civili morți în orașul de lângă Kiev, spune că este o „provocare”, scrie agenția de presă Anadolu din Turcia.
Rusia a respins duminică imaginile despre care se presupune că arătau civili morți în orașul Bucha, lângă capitala Ucrainei, drept „false” și „provocare”.
Vorbind la o conferință de presă la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a subliniat că trupele ruse au părăsit orașul pe 30 de martie, după cum a confirmat primarul orașului Anatoli Fedoruk.
Konașenkov a susținut că, dacă au avut loc ucideri de civili așa cum sa susținut, atunci ar fi trebuit să fie menționat de Fedoruk atunci când anunțat că nu mai sunt trupe rusești în Bucha.
„Toate unitățile ruse s-au retras complet din Bucha pe 30 de martie”, a doua zi după discuțiile de pace dintre cele două părți din Turcia, a spus un oficial.
El a adăugat: „Mai mult, pe 31 martie, primarul municipiului Bucha, Anatoly Fedoruk, a confirmat în mesajul său video că nu era nici un militar rus în oraș, nici măcar nu a menționat vreun localnic împușcat în stradă cu mâinile legate. ."
Konașenkov a spus că filmările au apărut patru zile mai târziu, odată cu sosirea forțelor de securitate și a reporterilor ucraineni.
El a pus sub semnul întrebărilor starea cadavrelor pe care le arată filmarea, afirmând că nu aveau semnele de degradare care ar fi trebuit să le aibă în cele patru zile în care se presupune că ar fi fost morți.
„Toate fotografiile și videoclipurile publicate de regimul de la Kiev, care ar fi mărturie despre unele „crime” ale militarilor ruși din orașul Bucha, regiunea Kiev, sunt o altă provocare”, a spus Konașenkov.
El a negat că locuitorii orașului ar fi suferit vreo „acțiune violentă” în timp ce trupele ruse se află acolo, adăugând că li s-a permis să fugă spre Belarus, în timp ce Ucraina bombarda celelalte direcții.
Oficialul a mai spus că forțele ruse au distribuit 452 de tone de ajutor umanitar civililor din așezările din regiune.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut duminică organizațiilor internaționale să-și trimită experții în țară cât mai curând posibil pentru a colecta dovezi ale crimelor de război comise de trupele ruse.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început pe 24 februarie, a fost întâmpinat cu indignare internațională, UE, SUA și Marea Britanie, printre altele, punând în aplicare sancțiuni financiare dure împotriva Moscovei.
Cel puțin 1.417 de civili au fost uciși în Ucraina și 2.038 au fost răniți, potrivit estimărilor ONU, cifra reală se teme că va fi mult mai mare.
Peste 4,1 milioane de ucraineni au fugit și în alte țări, iar alte milioane au fost strămutate în interior, potrivit agenției ONU pentru refugiați.