Mulți africani care fug de războiul din Ucraina au susținut pe rețelele de socializare că au fost respinși la granița cu Polonia din cauza culorii pielii. La gara Lviv din vestul Ucrainei, reporterii de la France 24 s-a întâlnit cu mai mulți studenți africani care fuseseră respinși fără motiv la punctul de frontieră Medyka. Kiev și Varșovia neagă orice discriminare .
Sunt împiedicați civilii să fugă de războiul din Ucraina din cauza culorii pielii? Africanii susțin că au fost întorsi înapoi de la granița cu Polonia, în timp ce alți refugiați, albi, au fost autorizați să treacă. Discriminare care ar putea păta marea revărsare de solidaritate manifestată de țările Uniunii Europene, în timp ce sute de mii de refugiați continuă să se înghesuie la granițele poloneze, maghiare, slovace și românești ale Ucrainei.
Blocarea graniței poloneze pentru africani nu este totală deoarece unele grupuri au putut trece ceea ce sugerează mai degrabă un control arbitrar de către polițiștii de frontieră locali.
"Am fost blocați la graniță, ni s-a spus că negrii nu intră. Totuși, am văzut albii intrând...", își amintește Moustapha Bagui Sylla, un guineean care studia medicina în Ucraina. Tânărul a fugit de la reședința sa universitară din Harkov de îndată ce au avut loc primele bombardamente pentru a porni într-o cursă nebună spre vest.
“One group of Nigerian students having been repeatedly refused entry into Poland have concluded they have no choice but to travel again across Ukraine and attempt to exit the country via the border with Hungary.” https://t.co/y44mSsHhCQ
— Joost Bastmeijer (@joostbastmeijer) February 28, 2022
La fel ca zeci de mii de civili ucraineni, el a îndurat ore întregi de mers și așteptare în frig pe drumul spre Medyka, în Polonia. Dar călătoria sa s-a lovit de intransigența grănicerilor ucraineni care i-au ordonat să se întoarcă.
Un student nigerian care stătea la coadă pentru a cumpăra bilete de tren a descris o scenă similară în același loc. Grupul său, care includea femei, a rămas blocat la punctul de trecere a frontierei, în timp ce paznicii ucraineni au introdus oameni albi.
"Nu îi lasă pe africani să treacă. Negrii care nu au pașapoarte europene nu trec... Pur și simplu ne îndepărtează pentru că suntem negri!", exclamă Michael. „Toți suntem oameni, ne-am născut așa, ei nu ar trebui să ne discrimineze în privința culorii pielii noastre”.
Potrivit lui Moustapha Bagui Sylla, gardienii ucraineni și-au justificat acțiunea prin instrucțiuni de la omologii lor polonezi, care ar fi spus că „nu mai este loc pentru migranți” în Polonia.
Varșovia a negat ferm orice discriminare.
"Nu știu ce se întâmplă de partea ucraineană, dar admitem pe toată lumea, indiferent de naționalitate. De două zile am negat acuzații false de genul acesta", a declarat purtătorul de cuvânt al grănicerilor polonezi Anna Michalska pentru France 24. O a doua declarație poloneză a confirmat că nu este necesară nicio viză, că au fost acceptate cărți de identitate sau pașapoarte, chiar expirate.
#StopFakeNews! Refugees fleeing war-stricken Ukraine are entering Poland regardless of their nationality.
— Straż Graniczna (@Straz_Graniczna) February 26, 2022
Although the dominant group in need of refuge in ???????? are ???????? citizens, the Border Guard also cleared nationals of countries such as the US, Nigeria, India, Georgia and others.
Natacha Daniels, o studentă în vârstă de 20 de ani la Universitatea Națională de Economie din Harkov, a fost mult timp reticentă să fugă, deoarece pașaportul ei nigerian era în mâinile administrației sale universitare pentru reînnoirea rezidenței. Intensificarea luptei a forțat-o să plece fără pașaport și acum se teme că nu va mai putea părăsi Ucraina.
Un oficial de la poliția de frontieră ucraineană a negat și el această informație, insistând că nicio naționalitate nu a fost favorizată față de alta pentru a trece granița. Principala restricție de părăsire a teritoriului vizează în prezent bărbații de naționalitate ucraineană cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care sunt mobilizați pentru a apăra țara împotriva invaziei ruse.
Les informations selon lesquelles de la discrimination raciale existe pour les asiatiques ou des africains qui veulent prendre les trains pour fuir l'Ukraine est très préoccupante.https://t.co/YbgIl4wXHR #Ukraine #Refugees #refugies
— JeremyB (@JeremyBouchez) February 28, 2022
„Nu știu ce s-a întâmplat, acești oameni s-ar putea să fi fost respinși pentru că încercau să obțină prioritate la coadă”, a adăugat Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al grănicerilor.
Situația umanitară de pe partea ucraineană a postului de frontieră Medyka este extrem de precară pentru toți refugiații. Potrivit unui document intern al Comisiei Europene citat de Le Figaro, acum este nevoie de între 20 și 70 de ore pentru a trece punctele de frontieră ale Poloniei.
Pentru cei în cauză, aceste returnări arbitrare seamănă cu o dublă pedeapsă. Revenirea la statutul de migrant economic este un adevărat duș rece pentru acești tineri africani care au venit să urmeze studii superioare, cu actele în ordine și cu perspective de angajare luminoase.
Duminică, majoritatea africanilor blocați în gara din Lvov căutau acum să fugă în România, Ungaria sau Slovacia.
Nigeria condamnă tratamentul aplicat africanilor la graniță
Guvernul nigerian a condamnat tratamentul acordat miilor de studenți și cetățeni săi care fug de războiul din Ucraina, scrie The Guardian.
We have reached the actual border experiencing some threats of violence from some local Ukrainians who don’t believe we should enter. This man keeps circling our car pic.twitter.com/kWw5DjkcL0
— Koko ???????? (@korrinesky) February 28, 2022
„Toți cei care fug dintr-o situație de conflict au același drept la trecerea în siguranță în conformitate cu convenția ONU și culoarea pașaportului sau a pielii lor nu ar trebui să facă nicio diferență”, a declarat luni președintele nigerian, Muhammadu Buhari citând rapoarte conform cărora poliția ucraineană a obstrucționat nigerienii.
„Din dovezi video, rapoarte de primă mână și de la cei care au contactat... oficiali consulari nigerieni, au existat rapoarte nefericite despre poliția ucraineană și personalul de securitate care refuză să permită nigerienilor să urce în autobuze și trenuri care se îndreptau spre granița dintre Ucraina și Polonia" a spus el.
Ca răspuns la solicitările de informații și sfaturi pentru studenții îngrijorați de părăsirea Ucrainei, au fost create mai multe grupuri de sprijin pe WhatsApp, Telegram și Facebook de către oameni care pledează pentru mai multă asistență și de către studenții care au încercat să plece.
We have reached the actual border experiencing some threats of violence from some local Ukrainians who don’t believe we should enter. This man keeps circling our car pic.twitter.com/kWw5DjkcL0
— Koko ???????? (@korrinesky) February 28, 2022
Surse: France24, The Guardian