Un referendum din Belarus a aprobat duminică o nouă constituție care renunță la statutul non-nuclear al țării într-un moment în care fosta republică sovietică a devenit o rampă de lansare pentru trupele ruse care invadează Ucraina, au declarat agențiile de presă ruse, spune Reuters.
Agențiile au citat comisia electorală centrală din Belarus spunând că 65,2% dintre cei care au participat au votat pentru. Rezultatul a fost o mică surpriză, având în vedere dominația strict controlată a președintelui Alexandru Lukașenko.
Noua constituție ar putea permite arme nucleare pe pământul Belarus pentru prima dată de când țara a renunțat la ele după căderea Uniunii Sovietice.
La sfârșitul lunii ianuarie, Statele Unite erau alarmate că această reformă nu va permite desfășurarea armelor nucleare rusești în Belarus, țară care se învecinează cu Ucraina și Polonia.
A referendum in Belarus on Sunday approved a new constitution ditching the country's non-nuclear status at a time when the former Soviet republic has become a launch pad for Russian troops invading Ukraine. https://t.co/3R67Trf9OO
— Troy Dougall (@DougallTroy) February 28, 2022
Occidentul a spus deja că nu va recunoaște rezultatele referendumului, care are loc pe fondul unei represiuni radicale împotriva opozanților interni ai guvernului. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, până duminică, în Belarus erau peste o mie de prizonieri politici.
Referendumul a stârnit proteste împotriva războiului în mai multe orașe. Ce puțin 290 de persoane au fost reținute, au declarat activiștii pentru drepturile omului.
Duminică, vorbind la o secție de votare, Lukașenko a spus că ar putea cere Rusiei să returneze armele nucleare în Belarus.
„Dacă (Occidentul) transferă arme nucleare în Polonia sau Lituania, la granițele noastre, atunci mă voi întoarce la Putin pentru a ne da înapoi armele nucleare pe care le-am dat fără nicio condiție”, a spus Lukașenko.
În videoclipurile și fotografiile postate pe rețelele de socializare, oamenii s-au adunat la secțiile de votare din Minsk și din alte orașe pentru a protesta.
"Este puțin ce putem face acum, cu toată această teroare și groază în care trăim. Dar nu m-aș ierta dacă nu aș încerca să fac ceva", a spus Elena, 45 de ani. Ea a refuzat să ofere mai multe informații personale din motive de securitate.
Noua constituție ar da competențe Adunării Populare din Belarus, creată de Lukașenko și populată de loialiști ai partidului, consilii locale, oficiali și activiști ai organizațiilor pro-guvernamentale.
De asemenea, ar acorda președintelui imunitate pe viață de urmărire penală, odată ce acesta și-a terminat mandatul.
Sursa: Reuters