Franța si SUA cer cetățenilor lor să părăsească Rusia și Belarus „fără întârziere”

28 Feb 2022
Franța si SUA cer cetățenilor lor să părăsească Rusia și Belarus „fără întârziere”

Din cauza „creșterii restricțiilor privind traficul aerian între Rusia și Europa”, Franța le-a „recomandat cu tărie” cetățenilor săi să părăsească Rusia și Belarus. La rândul său, Washingtonul și-a sfătuit duminică cetățenii să ia în considerare „părăsirea imediată a Rusiei”, în fața anulărilor de zboruri.

În urma invaziei Ucrainei, „Uniunea Europeană tocmai și-a anunțat decizia de a închide fără întârziere spațiul aerian european avioanelor și companiilor aeriene ruse”, subliniază Ministerul Afacerilor Externe francez în cele mai recente recomandări pentru călătorii în Rusia.
„Majoritatea companiilor europene, inclusiv Air France, au suspendat din această duminică seara, 27 februarie, serviciul și survolul Rusiei”, potrivit textului.

„Din cauza restricțiilor din ce în ce mai mari asupra traficului aerian între Rusia și Europa, se recomandă insistent ca francezilor care se află în Rusia (turiști, vizitatori, studenți, profesioniști în misiune) să ia măsuri pentru a părăsi țara fără întârziere prin legăturile aeriene existente”, adaugă ministerul, facând apel la „amânarea oricărei călătorii în Rusia”.

Ambasada a reamintit, de asemenea, că Departamentul de Stat îi sfătuiește în prezent pe americani să nu călătorească în Rusia, în special din cauza „posibilității de hărțuire a cetățenilor americani” acolo și „aplicarii arbitrare a legilor locale”.

Valabil și pentru Belarus 
În plus, „în contextul tensiunilor militare dintre Ucraina și Belarus și al închiderii spațiului aerian din Belarus, orice călătorie în Belarus este descurajată”, potrivit recomandărilor de călătorie pentru Belarus. Francezii de acolo „sunt invitați să plece” fără întârziere prin punctele de trecere a frontierei cu Lituania, Polonia sau Letonia. Dacă este necesar, pasagerii care sosesc cu avionul trebuie să solicite o viză de ieșire de la serviciile Ministerului de Interne din Belarus”, precizează diplomația franceză.

Aceleasi recomandări și din partea Washingtonului

La rândul său, Washingtonul și-a sfătuit duminică cetățenii să ia în considerare „părăsirea imediată a Rusiei”, în fața anulărilor de zboruri și a închiderilor de spațiu aerian anunțate de multe state împotriva avioanelor rusești, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Sursa: Le Parisien, SudOuest

Alte stiri din Externe

Ultima oră