Ucraina: războiul imaginilor de pe rețelele de socializare

27 Feb 2022
Ucraina: războiul imaginilor de pe rețelele de socializare

Ca în orice conflict actual, luptele de pe teren sunt însoțite de un război de imagini online. Incepând de vineri, au apărut noi videoclipuri care se presupune că ilustrează războiul din Ucraina. Fie de partea rusă, fie de partea ucraineană, multe dintre ele se dovedesc a fi înșelătoare, spune postul tv francez TF1.

Aceasta este o altă formă de conflict, la fel de importantă. Cel a imaginilor. De la începutul invaziei rusești în Ucraina joi, 24 februarie, Rusia și Ucraina s-au aflat în conflict si pe rețelele de socializare. Au încercat să provoace empatie fiecare pentru tabăra ei sau să critice partea adversă. Pe frontul ucrainean, invadatorii sunt înfățișați ca niște barbari, în timp ce ucrainenii sunt prezentați ca niște eroi gata să facă orice pentru a-și salva țara.

Un pilot poreclit „fantoma Kievului” a fost filmat doborând un avion de luptă rus?

„Fantoma Kievului” este porecla aleasă de unii utilizatori de internet pentru un pilot al forțelor aeriene ucrainene care a doborât „șase avioane rusești” în prima zi a ofensivei din capitală, 24 februarie. O performanță distribuită în special de Ministerul Ucrainean al Apărării, care l-a descris pe pilot drept „răzbunătorul zburător” într-un tweet distribuit vineri. Publicații însoțite de un videoclip, care ar trebui să arate priceperea acestui membru al Forțelor Aeriene, pe care vedem un avion doborând o altă mașinărie în aer liber.


Cu excepția faptului că acest videoclip, văzut de câteva sute de mii de ori, este complet fals, vine de fapt dintr-un joc video. Video-ul a fost postat în aceeași zi pe contul utilizatorului YouTube „Comrade_Corb”. În legenda care însoțește aceste imagini, el scrie că a creat această secvență dintr-un joc de simulare a zborului, „Digital Combat Simulator”. Apropo, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, zece avioane au fost distruse în prima zi de luptă. Greu de crezut că un singur pilot ar fi responsabil pentru jumătate din aceste pierderi inamice.

Nu este prima dată când imagini din jocuri video au fost folosite pentru a ilustra războiul din Ucraina. Joi, un tweet retransmis de câteva mii de ori a prezentat imagini preluate din jocul video „War Thunder”, lansat în 2012 ca evenimente actuale.

Un tanc rusesc distrus cu cocktail-uri Molotov?

Acestea fiind spuse, nu prea ai nevoie de un erou național atunci când se ridică la luptă un întreg popor. În orice caz, asta vor să creadă ucrainenii în special pe baza anumitor videoclipuri care arată pagubele aduse trupelor ruse.

Printre acestea, o secvență în care un „tanc rusesc” ia foc dupa ce a fost lovit cu cocktail-uri Molotov. O situație cu atât mai extraordinară pentru cei care o distribuie cu cât aceste arme de casă au fost numite astfel după ce au fost folosite de armata finlandeză împotriva trupelor ruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Numai că, dacă autoritățile ucrainene au chemat într-adevăr populația să „facă cocktail-uri Molotov” pentru „neutralizarea ocupantului”, imaginile văzute de peste un milion de ori nu au nicio legătură cu conflictul actual. Filmarea, care a devenit deja virală în ianuarie, când a fost prezentată ca o acțiune de către protestatarii kazahi, datează de fapt de la începutul anilor 2010.

Steagurile ucrainene, precum și prezența polițiștilor care poartă uniforma trupelor de revoltă sugerează că aceste altercații au avut loc în timpul demonstrațiilor pro-europene care au zguduit Ucraina în noiembrie 2013. Totuși, după câteva cercetări prin cuvinte cheie, găsim această secvență pe YouTube , filmat din mai multe unghiuri diferite. Extrasele arată toate acest vehicul blindat distrus de demonstranți în timpul mișcării Euromaidan. Era vorba atunci mai degrabă despre vehicule ale poliției ucrainene.

Primarul Kievului a luat armele pentru a apăra orașul?

Un pilot legendar, un popor eroic, iar în fruntea lui, un om care servește drept exemplu: primarul Kievului, Vitali Klitschko. Fostul boxer, devenit o figură a rezistenței ucrainene, este astfel înfățișat ca omul care merge să lupte. Și mai ales cu o imagine publicată pe 25 februarie, dovada, conform rețelelor de socializare, că primarul a luat armele pentru a „arăta exemplul” și „a-și apăra orașul”.

Doar că este o imagine deturnată. Intr-adevăr primarul se antrenează cu artilerie grea dar acest moment a fost surprins în urmă cu aproape un an, pe 14 martie 2021, dovadă articolele de presă despre acesta. Deja, la acea vreme, primarul spunea că urmează un antrenament strict „pentru a se apăra de tancurile rusești”. „Sunt convins că trebuie să fim bine pregătiți să ne apărăm orașul și locuitorii săi și statul nostru, dacă este necesar”, a spus el într-o declarație publicată, printre altele, de Hamburger Abendblatt, un cotidian regional german.

Un tanc rus a atacat un civil ucrainean?

Când nu sunt sub flăcările molotovelor, pare că vehiculele blindate ale armatei ruse „strivesc” civili. Este ceea ce pare să arate un filmuleț publicat pe rețelele de socializare în după-amiaza de vineri, în care vedem un tanc zdrobind un vehicul parcat .

Cu excepția faptului că această acțiune este un accident. În plus, nu este un vehicul rusesc. Alte videoclipuri oferă o mai bună înțelegere a modului în care s-au desfășurat evenimentele. Și în special, o secvență mai lungă, filmată din unghi opus unde vedem că tancul – care nu poartă litera „Z” caracteristică forțelor ruse – se abate brusc de la traiectoria sa pentru a evita împușcăturile din dreapta. Mai mult, după impact, vehiculul nu mai continua cursa. Deși este imposibil pentru moment să fim siguri cu privire la cursul precis al evenimentelor, aceste elemente ne direcționează mai degrabă către un accident. De reținut că șoferul mașinii prăbușite a supraviețuit, potrivit altor imagini postate pe rețelele de socializare.

O navă românească lovită de ruși?

Informațiile false pot proveni de la cetățeni de rând dar și din cele mai înalte sfere. Ca cea lansată de Ministerul Apărării ucrainean. Într-un tweet postat vineri, 25 februarie, autoritățile susțin că „invadatorul” a lovit o „navă străină” în Marea Neagră, e vorba de „nava Millennium Spirit”, precizează ei într-un mesaj însoțit de un drapel al României. Lucru care a creat panică în rândul celor 346.500 de abonați ai acestui cont. În ochii lor, asta înseamnă că rușii au atacat o țară membră a Uniunii Europene!

Cu excepția faptului că o căutare rapidă în instrumentul Vessel Finder ne spune că „Millennium Spirit” se află de fapt sub steagul Moldovei, și nu cel românesc. Eroarea pare să fie legată de asemănarea dintre steagurile celor două țări. În aceeași zi, o rachetă rusă a lovit și o navă de marfă japoneză în Marea Neagră.

În fața răspândirii rapide a informațiilor false, este, așadar, esențial să rămânem vigilenți. Evitând în același timp să strigăm „fake news” prea repede. 

Sursa: TF1

Alte stiri din Externe

Ultima oră