Într-un moment în care Rusia a lansat o operațiune militară asupra Ucrainei, personalitatea președintelui rus este pusă sub semnul întrebării. Sporturile de luptă au contribuit la construirea a acestei relații dure pe care o are cu lumea, după cum explică ziarul sportiv francez L'Equipe.
Vladimir Putin este adesea menționat ca un jucător de șah. Adevărații cunoscători ai lumii ruse știu că nu este așa, el este mai presus de toate un judoka dur, fără noțiuni de respect, care raționează doar prin raportul de putere. Într-adevăr, școala sporturilor de luptă este cea care i-a făurit modul brutal de a înțelege lumea. Aceste ultime zile au arătat că șeful statului rus nu respectă mulți oameni. Singurii indivizi pentru care are stima sunt cei pe care i-a întâlnit în sport în tinerețe sau mari sportivi precum Jean-Claude Killy, unul dintre rarii oameni cu care și-a împărtășit gânduri și care sunt capabili să poarte un dialog cu el.
Toți cei care l-au cunoscut asigură că este un om care nu-și arată niciodată emoțiile. Un raport scris în 2008 de Pentagon, sediul Departamentului american al Apărării, îi diagnosticase chiar un sindrom Asperger, o formă de autism. De fapt, o singura dată am putut surprinde imagini cu Vladimir Putin supărat. Era 7 iunie 2013 la Sankt Petersburg. Tocmai asistase la înmormântarea celui care era poate singura persoană în fața căreia a lăsat ochii în jos, Anatoly Solomonovitch Rakhlin.
Rusya Başkanı Putin, “hayatımda önemli bir rol oynayan” dediği judo hocası Rakhlin’in cenaze töreninden sonra St. Petersburg sokaklarında yalnız yürümeye karar verdi. pic.twitter.com/6bMkKoZzR7
— Harun YILMAZ (@harun14112018) November 28, 2021
În biografia fostului său profesor de judo publicată în 2003, Vladimir Putin vorbește despre locul ocupat în viața sa de mentorul său care a murit la vârsta de 75 de ani.
„A jucat un rol decisiv în viața mea”, spune el. Dacă nu aș fi început să fac sport, nu știu ce s-ar fi putut întâmpla cu mine. Anatoly Solomonovitch a fost cel care m-a scos de pe stradă. »
Vladimir Putin locuia cu părinții săi pe strada Baskov nr. 21 din Leningrad. Familia Putin, la fel ca multe familii din capitala Rusiei țariste, a fost profund marcată de asediul Leningradului și de cele două milioane de morți ale acestuia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tatăl său, membru al unui batalion de sabotaj al serviciilor secrete sovietice infiltrat în spatele bazelor inamice din Estonia, a fost rănit de o grenadă. Mama lui a suferit de foame într-o asemenea măsură încât s-a crezut că era moartă și a fost ridicată împreună cu alte cadavre; tatăl lui a fost cel care a descoperit-o și a salvat-o in extremis în această groapă comună.
Judo, sambo și tehnici KGB
Cuplul a avut un fiu în timpul războiului, Viktor. A fost însă luat de la părinți pentru că nu și-au permis să-l hrănească. Copilul a fost plasat într-o casă unde a murit de difterie. Putin provine din acest univers dur.
Mama sa, Maria Chelomova, avea 41 de ani când Vladimir s-a născut în 1952. Familia locuia în centrul Leningradului într-o „kommunalka”, aceste apartamente comunitare. Tânărul Vladimir își petrece viața afară, cu prietenii de stradă. El dă cu pumnul. Trebuie să fii respectat. În singurul interviu pe care l-a acordat despre viața lui trecută, Putin este de acord că atunci a fost „un mic golan”.
Raportul Pentagonului din 2008 estimează că dezvoltarea neurologică a tânărului Putin ar fi fost perturbată în acest moment de această viață de sălbatic și acest lucru ar avea ca rezultat dificultăți în relațiile sale sociale. Tânărul „Vova” este mai degrabă slăbănog, „îmi lipseau argumentele”, va spune el. Așa că se alătură unui club de box. Dar i se rupe nasul de la primele lecții. Apoi decide să învețe o disciplină care să-i permită să lupte pe stradă, sambo, bazată pe tehnici de luptă.
Sambo are o variantă sportivă și alta mai specifică activităților militare. În sfârșit, există o ramură rezervată exclusiv KGB-ului și ale cărei tehnici vor rămâne secrete, în special cele care fac posibilă eliminarea instantanee a unui individ cu o economie a gestului pentru a nu atrage atenția. Vladimir Putin a învățat aceste tehnici în timpul antrenamentului său la KGB unde te învață cum să ucizi pe cineva în două mișcări.
Dar când s-a alăturat clubului „Troud” în ianuarie 1965, la vârsta de 12 ani, a fost să învețe sambo sportiv. Troud înseamnă „muncă”. Putin merge acolo de trei ori pe săptămână. Acolo găsește un grup de copii care îi vor rămâne prieteni pe viață. Sala clubului este distrusă pentru a construi locuințe acolo. Dar, în 1968, Rakhline a obținut o încăpere nouă, un fost laborator al unei fabrici de turbine de pe malul Nevei.
Prima dată când Anatoly Solomonovitch Rakhlin, supraviețuitor și el al asediului de la Leningrad, l-a întâlnit pe Vladimir Putin a fost în ianuarie 1965. „A venit la club pentru a deveni mai puternic”, ne-a povestit într-o zi bătrânul antrenor intervievat cu doi ani înainte de moartea sa. „Era foarte frig iarna și foarte cald vara în această cameră, le-a întărit caracterul. Băieții veneau aproape în fiecare zi după școală. Este cea mai bună trupă pe care am avut-o vreodată. »
Acolo erau Vladimir Putin, frații Arkady și Boris Rotenberg, Vasily Chestakov, Nicolai Kononov, Valentin Stepanov, Alexander Borodounin... Primii doi se numără printre cei trei oligarhi pe care Marea Britanie tocmai i-a sancționat ca pedeapsă pentru invazia Ucrainei.
Arkady Rotenberg was once in the same judo club as Putin. Today, he's helping Putin build Russia's bridge to Crimea: https://t.co/Volg9IVlIO pic.twitter.com/Ai7hayUfFD
— The New Yorker (@NewYorker) May 29, 2017
Toți au respectat instrucțiunile și s-au conformat fără să se plângă de cerințele dure ale lui Anatoli Rakhlin. „A fost rigoare și disciplină”, a rezumat Anatoli. Când unul ajungea târziu la antrenament, ceilalți îl legau foarte strâns cu centurile lor de kimono. Asta le-a lovit puternic ego-ul. Volodia ura asta. Nu era băiatul de care ne băteam joc. »
Judo a primit statutul de disciplină olimpică în 1964. Întregul grup al lui Rakhlin din 1972 practică ambele sporturi. Putin a devenit „maestru al sportului” la Sambo în 1973. Aceasta este o diplomă simbolică puternică în Uniunea Sovietică, obținută în funcție de rezultate la un nivel foarte înalt. Portretul „maeștrilor” a fost expus în toate cluburile; așa va fi portretul lui Putin pe pereții fostului laborator al fabricii de turbine. A obținut acest titlu la judo în 1975. În anul următor, a câștigat Campionatele raionale Leningrad, categoria 62 kg. Fostul său coleg de club, Vassili Chestakov, ne-a spus despre punctele sale forte. „În judo, avem fie o prindere cu mâna dreaptă, fie o prindere cu mâna stângă; el avea ambele părți, ceea ce este rar și se putea astfel adapta adversarilor. A fost și foarte puternic la sol. Celălalt prieten al său, Valentin Stepanov, a adăugat: „Se pricepea foarte bine la prize de măturare, ca ashi barai, dar adevărata lui specialitate era katate seoi nage, chiar hidari kata seoi (tehnici de aruncare peste umăr)”
19-year-old #Vladimir #Putin at #judo training in #Leningrad -1971 pic.twitter.com/UXT9zmf264
— Judoka Derek (@judokaderek) November 6, 2019
Există o luptă de care și-a amintit fiecare membru al clubului Troud. A fost în timpul unei competiții de sambo în cadrul căreia Putin s-a confruntat cu campionul mondial a disciplinei, Volodya Kioulleninin. În acea zi, viitorul lider al Rusiei a surprins adunarea înfruntându-se cu campionul mondial. A profitat de la începutul luptei, și-a aruncat adversarul la pământ înainte de a ceda abia la sfârșitul asaltului. „Lui Volodya nu i-a fost frică de nimic, nici pe tatami, nici în viață, ne-a asigurat Rakhlin, a fost foarte curajos. »
„Este o filozofie. Îi respectăm pe bătrâni, pe adversar, dar cei slabi nu există", spune Putin
„Este adevărat că nu a avut nicio reținere. Și nu a abandonat niciodată drumul”, continuă prietenii săi Stepanov și Chestakov. O vizită oficială în Tatarstan a președintelui Putin a ilustrat perfect această trăsătură de caracter. Un obicei local este să cauți cu capul o monedă aruncată într-o cadă cu lapte. Putin s-a supus exercițiului.
După un timp, oficialii au devenit îngrijorați, nevăzându-l pe șeful de la Kremlin scoțând capul din cadă. „Aș fi rămas acolo până aș fi găsit-o”, a spus el ieșind cu o monedă strânsă între dinți, în pragul apoplexiei. „El este foarte rezistent la durere, își amintește Rakhlin. L-am văzut doar foarte rar arătându-și emoțiile. Cu excepția lui Alexander Borodounin. Unul dintre prietenii trupei, care a murit în urma unui stop cardiac în timpul unei lupte.
Vladimir Putin a avut multă vreme o vinovăție puternică față de acest tovarăș. Este, de asemenea, cel despre care a vorbit deschis. „Acest prieten a fost cu mine la universitate și l-am convins să vină să facă un sport de luptă. O să-mi reproșez toată viața."
„A fost extrem de afectat”, spune Rakhline. Este una dintre puținele ori când l-am văzut plângând. Pentru că președintele rus detestă orice pare a fi slăbiciune. În biografia lui Rakhlin, Putin evocă ceea ce reprezintă judo-ul pentru el:
„Este o filozofie, explică el. Îi respectăm pe bătrâni, pe adversar, dar nu există oameni slabi"
Câteva rânduri mai jos, este întrebat dacă și-a dorit vreodată să facă karate, el spune: „Karate-ul este ca baletul, dar sportul este legat de sânge, transpirație și muncă grea...” O viziune violentă a sportului.
Sursa: L'Equipe