Război în Ucraina: mass-media rusă RT și Sputnik au fost interzise în UE

27 Feb 2022
Război în Ucraina: mass-media rusă RT și Sputnik au fost interzise în UE

Aceste organe de presă, finanțate de Moscova, sunt acuzate că răspândesc „minciuni pentru a justifica războiul lui Putin”, potrivit președintelui Comisiei Europene; scrie Agenția France Presse citată de Le Figaro.

Presa de stat rusă Russia Today (RT) și Sputnik vor fi interzise din Uniunea Europeană, pentru a le împiedica să-și răspândească „minciunile” despre războiul de la Moscova în Ucraina, a anunțat duminică președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Vom interzice mașina media a Kremlinului în UE. Mass-media de stat Russia Today și Sputnik, precum și afiliații lor, nu vor mai putea să-și transmită minciunile pentru a justifica războiul lui Putin și pentru a semăna diviziunea în Uniunea noastră. Prin urmare, dezvoltăm instrumente pentru a interzice dezinformarea lor toxică și dăunătoare în Europa”, a spus oficialul european.

Canalul internațional de știri RT este difuzat în aproximativ o sută de țări în franceză, engleză și spaniolă. Beneficiază, împreună cu site-ul Sputnik - versiunea sa digitală - de un buget anual de 430 de milioane de euro, finanțat integral de Statul Rus.

Miercuri, guvernul britanic a cerut autorității de reglementare a televiziunii, Ofcom, o revizuire a licenței acordate radiodifuzorului public rus în limba engleză. La începutul lunii februarie, Germania a interzis Rusia Today pe teritoriul său. Moscova a răspuns prin închiderea biroului radioului și televiziunii germane Deutsche Welle din Moscova. Și a sugerat că BBC ar putea avea aceeași soartă.

Mai devreme, gigantul american de internet Google a anunțat că a „suspendat” capacitatea mass-media rusă finanțată de stat de a genera bani pe diferitele sale platforme, ca răspuns la invazia Ucrainei prin Moscova. Această decizie urmează măsuri similare luate de filiala sa YouTube și de rețeaua socială americană Facebook.

 

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră