Războiul discret al spionilor: „Putin caută o cârtiță în Kremlin”

24 Apr 2022
Războiul discret al spionilor: „Putin caută o cârtiță în Kremlin”

Războiul din Ucraina reînvie războiul discret al spionilor. Specialistul în informații Rémi Kauffer ridică vălul secretelor lor în Le Point.

CIA americană, SVR rusă, DGSE și DRM francez, Guoanbu chinezesc... marile agenții de informații sunt în căutarea unor noi practici pentru a încerca să câștige avantajul în această nouă eră care se deschide. Acuzat că a subestimat pregătirea și rezistența Ucrainei, spionajul rus pare să se lupte. Vladimir Putin nu a ezitat să țina o prelegere publică șefului serviciului său secret. În schimb, pe partea americană, Casa Albă evidențiază calitatea informațiilor furnizate de agențiile sale. Unele dintre fotografiile sale și imaginile din satelit sunt publicate în presă cu scopul de a emoționa și provoca opinia publică.

O adevărată revoluție pentru aceste organizații care, anterior, au preferat să cultive secretul, potrivit lui Rémi Kauffer. Istoricul de informații și autorul mai multor cărți despre serviciile secrete a acordat un interviu ziarului Le Point.

  • Le Point: Raportul CIA este sumbru. Ajungem să sperăm că  dramatizează situația. Care este parerea ta ?

Rémi Kauffer: Râdem de eșecurile informațiilor americane, dar trebuie să recunoaștem că previziunile sale sunt adesea corecte. Întreaga problemă a CIA, atunci când prezintă acest gen de raport, este să ofere elemente obiective ale situației fără a supăra autoritățile. Dar se întâmplă ca acestea să o strângă cu ușa. Cazul armelor de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein este un bun exemplu. Agenția a trebuit să-i spună președintelui George W. Bush ceea ce dorea să audă. Directorul său de atunci, George Tenet, a ajuns să declare: „Dacă e posibil, e probabil”, referitor la un trafic imaginar de uraniu din Niger în Irak! La fel, mai recent, în Afganistan, Joe Biden a auzit ceea ce voia să audă, că o retragere rapidă a trupelor americane nu va duce la haos. Vedem ce s-a întâmplat.

  • În Ucraina, CIA a văzut bine.

Exact. CIA l-a sfătuit bine pe Joe Biden, permițându-i să fie asertiv. Nu numai că a vizat cu precizie mișcările trupelor ruse la granița cu Ucraina, dar, mai presus de toate, a ghicit că Vladimir Putin chiar intenționa să atace. E tare! Descifrarea intențiilor adversarului este cel mai dificil lucru pentru agențiile de informații.

  • Cum a putut ghici planul secret al lui Putin?

S-a bazat pe elemente tehnice – inteligență electromagnetică, interceptare, interceptare de mesaje, imagini din satelit – dar și pe inteligența umană. Știm acum că diplomatul rus Oleg Smolenko a lucrat pentru CIA până în 2017. Acum trăiește ascuns în Statele Unite. Mai sunt și alte „cârtițe” americane în anturajul lui Putin? Este posibil, având în vedere calitatea informațiilor de care dispune CIA. Ne imaginăm că paranoia a crescut și mai mult la Moscova în ultimele săptămâni. Putin caută o „cârtiță” la Kremlin. Pe vremea lui, Stalin fusese de mult convins, greșit, că în anturajul său se află un spion englez. Toată lumea avea ordin să-l găsească. Scepticii au fost imediat numiți ca suspecți. Acesta este genul de paranoia care se poate instala. Cu toții am văzut scena, filmată și difuzată în întreaga lume, cu Vladimir Putin umilindu-l pe Serghei Narîșkin, șeful SVR, echivalentul CIA rus. De ce o astfel de scenă? Pentru a transmite ce mesaj? Este tulburător. Pe de o parte, CIA este laudată de puterea americană, pe de altă parte, SVR-ul este umilit public.

  • Acum, CIA furnizează în mod regulat informații sau imagini din satelit către presă. Te surprinde această practică?

Statele Unite au făcut un pas înainte. Această practică mai deschisă își propune să influențeze opinia publică prin furnizarea de informații rezervate de obicei factorilor de decizie guvernamentali. Procedând astfel, CIA își acordă un rol mai „democratic”. Totuși, diseminând documente și informații, comunitatea de informații americane își asumă riscul de a-și pune sursele în pericol.

  • Ce servicii secrete sunt în creștere?

Serviciul secret Guoanbu din China este acum de anvergură globală. Creați în 1983 de Deng Xiaoping pentru a moderniza informațiile chineze, distruse de revoluția culturală, sunt foarte eficienți și sunt astăzi în slujba puterii economice chineze. 

În Israel, Mossad-ul rămâne la un nivel foarte bun. Dar se concentrează în principal pe Orientul Mijlociu, fără a avea ca scop strângerea de informații la nivel înalt din întreaga lume. Statele Unite, desigur, păstrează o putere de foc considerabilă și beneficiază de un acord de partajare a informațiilor cu serviciile britanice. În Germania, BND este un serviciu eficient, dar, ca și țara, nu foarte intruziv sau agresiv. Desfășoară puține operațiuni clandestine. Pe partea turcă, MIT este foarte influent cu președintele Erdogan. A purtat un război secret fără milă împotriva kurzilor din PKK. Și știm că poate desfășura operațiuni chiar în inima Europei.

  • Și serviciile franceze? Cum funcționează DGSE și informațiile militare, DRM?

Serviciile franceze merg bine la distanță, sunt destul de eficiente. Ca atare, Franța rămâne o putere de clasă mondială. Inteligența acoperă întregul glob, chiar dacă are regiuni preferate, precum Africa, unde soldații francezi sunt angajați. În ceea ce privește serviciile de informații militare, DRM-ul, șeful acestuia a fost înlocuit recent. Acest ofițer a fost în funcție doar de șase luni. Explicația care s-a scurs este că serviciul său nu a fost suficient de specific cu privire la riscurile războiului în Ucraina. Nu știm prea multe, dar evident că ceva a mers prost.

  • În ce regiuni ale lumii sunt concentrați spionii?

În toate metropolele politice şi economice. La Paris, șase noi ofițeri de informații ruși tocmai au fost identificați. Beneficind de acoperire diplomatică, aceștia au fost expulzați. Omologii lor care operează în subteran sau sub o identitate fictivă riscă să fie arestați. Informațiile tehnice sunt, de asemenea, peste tot, prin sateliți sau în cadrul reprezentanțelor diplomatice. Ce „urechi mari” pot ascunde, de exemplu, aceste panouri de pe acoperișul Ambasadei Americane la Paris? Toată lumea ascultă.

  • Rușii au urechi și la Paris?

O mare biserică ortodoxă a fost inaugurată în 2016 la Paris, la o aruncătură de băţ de Turnul Eiffel. Putin a cerut ca pământul din jur și însuși lăcașul de cult să fie considerate teritoriu diplomatic rus! DGSE și DGSI s-au opus cu succes. În ceea ce privește chinezii, este o anexă a ambasadei acestora situată în suburbii, în Chevilly-Larue, care pune o problemă. Contrainformațiile constată că ea are o mulțime de antene...

Alte stiri din Externe

Ultima oră