Putin apără invazia Ucrainei într-o întâlnire cu șeful ONU: "Foarte multe țări au făcut acest lucru, inclusiv Occidentul în ceea ce privește Kosovo"

27 Apr 2022
Putin apără invazia Ucrainei într-o întâlnire cu șeful ONU: "Foarte multe țări au făcut acest lucru, inclusiv  Occidentul în ceea ce privește Kosovo"

Președintele Vladimir Putin a discutat astăzi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la o întâlnire la Moscova pentru a discuta despre războiul din Ucraina, scrie AFP citata de 7sur7

Masa lungă pe care Putin a folosit-o când a găzduit un șir de lideri mondiali înainte de invazie s-a întors marți, ceea ce înseamnă că cei doi s-au înfruntat de la distanță.

Putin speră că va exista un „rezultat diplomatic”

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus marți șefului ONU, Antonio Guterres, că încă mai crede într-un rezultat pozitiv al negocierilor cu Ucraina, în ciuda luptei continue dintre cele două țări.

„Cu toate acestea, negocierile continuă (...) Sper că vom ajunge la un rezultat pozitiv”, a declarat el în cadrul întâlnirii de la Kremlin cu domnul Guterres.

El a spus că negocierile dintre Moscova și Kiev de la Istanbul în martie au făcut „un progres serios deoarece colegii noștri ucraineni nu au legat cerințele de securitate, ale securității internaționale a Ucrainei, de o anumită înțelegere a granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei”.

Putin încă speră că va exista un „rezultat diplomatic” în Ucraina și a susținut că progresele reale în negocieri au fost anulate de ceea ce el a descris drept o „provocare” în Bucha, suburbia Kievului unde au fost uciși zeci de civili ucraineni. Contrar relatărilor martorilor și reporterilor, Putin a sugerat că ucrainenii înșiși au comis masacrul, scrie media Axios

Statut non-nuclear
În timpul acestor negocieri, Kievul propusese un acord internațional prin care să se stabilească țări care să îi garanteze securitatea. În schimb, Ucraina ar accepta un statut „non-nuclear” și neutru, ar renunța la aderarea la NATO, ar autoriza baze militare străine pe teritoriul său și ar exclude pentru o vreme din negocieri chestiunile legate de Crimeea anexată și teritoriile separatiste din Donbass.

 

Negocieri lente
După aceste negocieri, Moscova și-a retras trupele în nordul Ucrainei. Cu toate acestea, negocierile au fost foarte încetinite de descoperirea a numeroase cadavre în zonele ucrainene ocupate de armata rusă înainte de retragerea acesteia, în special în orașul Boutcha de lângă Kiev.

Moscova neagă ferm
Ucraina acuză Moscova că ucide civili, ceea ce Kremlinul neagă cu fermitate. Putin a reafirmat marți că armata rusă nu are „nicio legătură” cu „provocarea” de la Bucha

Speranța pentru coridoarele umanitare
În timpul întâlnirii cu liderul rus, Antonio Guterres și-a reiterat apelul pentru o colaborare între ONU și Moscova pentru a crea coridoare umanitare și a veni în ajutorul civililor din Ucraina. Într-un comunicat, ONU a spus că Vladimir Putin a acceptat „în principiu” implicarea Națiunilor Unite și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii în evacuarea civililor prinși în situl industrial Azovstal, în portul ucrainean asediat Mariupol. Potrivit acestei surse, discuțiile vor continua între Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare și Ministerul Rus al Apărării.

Precedentul Kosovo

Putin a intervenit pentru a-i atrage atenția lui Guterres asupra Kosovo, în încercarea de a oferi o justificare legală pentru ofensiva Rusiei în regiunea de est Donbas.

Menționând că Kosovo și-a declarat independența în 2008 fără a consulta Serbia, Putin l-a întrebat pe Guterres dacă este de acord cu faptul că acesta oferă un precedent pentru ca cele două „republici” Donbas să își declare independența fără permisiunea de la Kiev și ca Moscova să le recunoască (cum multe țări occidentale recunosc Kosovo). 

Putin a menționat decizia Curții Internaționale de Justiție a ONU privind Kosovo, conform căreia, în exercitarea dreptului la autodeterminare, teritoriul unui stat nu este obligat să solicite permisiunea de a-și declara suveranitatea autorităților centrale ale țării. El a atras atenţia asupra susţinerii acestei decizii de către instanţa ONU.

"Am citit personal toate comentariile - de la agențiile legale, administrative, politice din SUA, țări europene. Toată lumea a susținut acest lucru", a subliniat Putin citat de agentia Tass

În mod similar, republicile Donbass aveau același drept de a-și declara suveranitatea, „de vreme ce s-a creat precedentul”. "Da? Ești de acord cu asta?" l-a întrebat pe Guterres, care a răspuns că ONU nu recunoaște Kosovo. „Dar Curtea de Justitie l-a recunoscut”, a spus Putin. „Dacă s-ar crea acest precedent, republicile din Donbass ar putea face același lucru”, a continuat el, în timp ce Rusia avea dreptul de a le recunoaște ca state independente.

„Foarte multe țări ale lumii au făcut acest lucru, inclusiv oponenții noștri din Occident, în ceea ce privește Kosovo. <…>. Este un fapt că foarte multe state din Occident l-au recunoscut ca stat independent. Am făcut același lucru în ceea ce privește republicile Donbass”, a continuat el. "După ce am făcut acest lucru, ne-au cerut să oferim asistență militară în ceea ce privește statul care desfășura operațiuni militare împotriva lor. Și noi aveam dreptul să facem acest lucru, în deplină deplină conformitate cu articolul 51 din capitolul VII al Cartei ONU", a subliniat Putin.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră