Autoritățile ruse au stabilit o listă a țărilor „ostile” cărora li se pot plăti datorii cu moneda națională rusă puternic devalorizată. Creditorii vor fi plătiți în ruble, o monedă care își pierde valoarea în fiecare zi și nu valorează aproape nimic, scrie ziarul elvețian Le Matin.
Guvernul rus a declarat luni că a întocmit o listă cu țările pe care le consideră „ostile” Rusiei. Persoanele și companiile rusești își vor putea rambursa datoriile față de ei în ruble, o monedă a cărei valoare a pierdut 45% din ianuarie. Această listă de țări include, printre altele, toate țările Uniunii Europene, Elveția, Australia, Marea Britanie, Canada, Monaco, Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia.
Acest text a fost întocmit în urma unui decret al președintelui Vladimir Putin de vineri, care a stabilit în termeni vagi o „procedură provizorie” de rambursare a datoriilor „față de anumiți creditori străini”.
#Moscou adopte une liste de pays «hostiles» qui seront remboursés en #roubles https://t.co/Ue5ccerY5r “un débiteur pourra désormais demander à une banque russe de créer un compte spécial en roubles au nom du créancier étranger et de lui envoyer un paiement en équivalent rouble…”
— Ellen Wasylina ???????????????????????????? (@trocaforum_ew) March 7, 2022
Cursul de schimb de azi
Pentru a face acest lucru, un debitor va putea acum să solicite unei bănci ruse să creeze un cont special în ruble în numele creditorului străin și să îi trimită o plată în echivalent în ruble, la cursul de schimb al Băncii Centrale al zilei. Această nouă procedură temporară se aplică plăților de peste 10 milioane de ruble pe lună în echivalent în valută străină. Pe 7 martie, o rublă valorează... 0,0059 euro, deci un milion de ruble valorează 5930 de euro.
Acesta este unul dintre primele răspunsuri rusești la sancțiunile fără precedent impuse Rusiei de multe țări occidentale, în urma intervenției sale militare în Ucraina. Sancțiunile au provocat o depreciere istorică a rublei și sunt însoțite de înghețarea unei părți din fondurile autorităților din străinătate, împiedicând Banca Centrală să susțină moneda rusă.
Luni, îngrijorarea pieței s-a concentrat pe posibilitatea unor sancțiuni economice care ar viza în mod direct petrolul rusesc.
Prima victimă pe piaţa valutară, moneda rusă s-a topit cu 10%, luni în jurul prânzului, la 137,70 ruble pentru un dolar, după ce a atins 142,18 ruble, un nou minim istoric. De la 1 ianuarie, rubla a scăzut cu 45%.
Sursa: Le Matin