Rusia: gafa teribilă a Visa și Mastercard

06 Mar 2022
Rusia: gafa teribilă a Visa și Mastercard

Prin blocarea folosirii în străinătate a cardurilor lor emise pe un cont la o bancă rusă, cele două grupuri financiare Visa si Mastercard lasă fără resurse mii de adversari ai lui Putin din strainătate, scrie ziarul francez NouvelObs.

Companiile Visa și Mastercard au luat sâmbătă, 5 martie, o decizie aparent de bun simț, perfect conformă cu spiritul sancțiunilor occidentale: să blocheze utilizarea în străinătate a tuturor cardurilor lor emise pe un cont la o bancă rusă, tranzactiile interne fiind în continuare posibile.

Dar nu au măsurat în mod corespunzător consecințele acestei decizii.

Ce-i drept, câteva sute de oligarhi stabiliți la Londra, Paris sau New York nu mai pot retrage bani din conturile lor în stabilimentele rusești și astfel să-și scoată puțin din pradă din țară.

Dar această măsură afectează și zeci de mii de oponenți, jurnaliști, activiști care, în ultimele luni și mai ales în ultimele zile, au fugit din Rusia către Europa, Georgia sau Statele Unite. Oriunde s-au refugiat, iată-i, peste noapte, lipsiți de toate resursele. De când au aflat vestea, au fost în stare de șoc, incapabili să-și imagineze viitorul.

Fără să vrea, Visa și Mastercard au luat așadar o măsură care încântă clanul Putin, întrucât cei care vor suferi cel mai mult sunt rușii care au ales să lupte cu regimul său din străinătate. Aceste două companii ar trebui să-și reconsidere deciziile total contraproductive.

Sursa: NouvelObs

Alte stiri din Externe

Ultima oră