SUA promit sa înlocuiască avioanele Poloniei cu F-16 americane daca Varșovia își trimite avioanele vechi în Ucraina

06 Mar 2022
SUA promit sa înlocuiască avioanele Poloniei cu F-16 americane daca Varșovia își trimite avioanele vechi în Ucraina

Administrația Biden discută despre cum să furnizeze Ucrainei avioane de luptă poloneze din epoca sovietică, spun oficialii americani, după ce președintele Volodymyr Zelensky a făcut sâmbătă o cerere disperată senatorilor americani pentru asistență pentru obținerea unui ajutor militar mai letal. El a cerut în special avioane de fabricație rusă pe care piloții ucraineni știu să zboare, scrie New York Times.

Casa Albă a spus că se discută despre un acord cu Polonia care să înlocuiască avioanele Poloniei cu avioane F-16 americane, dar oficialii polonezi par mai puțin entuziasmați. După ce președintele Andrzej Duda a declarat săptămâna trecută că Polonia nu va furniza avioane, biroul prim-ministrului Mateusz Morawiecki a scris duminică pe Twitter: „Polonia nu își va trimite avioanele de luptă în #Ucraina și nu va permite să-i folosească aeroporturile. Ajutăm semnificativ în multe domenii.

Un aranjament de aprovizionare cu avioane ar necesita aprobarea Congresului și este în discuție cu alte țări NATO. Dar orice astfel de aprovizionare ar fi o decizie suverană a țării implicate, nu o decizie a NATO, deoarece NATO dorește să evite orice conflict direct cu armata rusă în Ucraina sau asupra spațiului său aerian.

Duminică, secretarul de stat Antony J. Blinken, aflat în vizită în Moldova, a declarat că Statele Unite explorează ideea de a furniza avioane Poloniei în cazul în care Varșovia ar alege să-și trimită propriile în Ucraina.

Ne uităm în mod activ acum la problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucrainei și ne uităm la modul în care am putea reumple, în cazul în care Polonia decide să furnizeze acele avioane”, a spus domnul Blinken. „Nu pot vorbi cu o cronologie, dar pot doar să spun că o privim foarte, foarte activ.”

Există numeroase întrebări practice, inclusiv cum să furnizeze avioane de schimb Poloniei și cum să ajungă avioanele poloneze în Ucraina. Următoarea tranșă de F-16 pentru export urmează să meargă în Taiwan, au spus oficialii americani, iar aceștia sunt reticenți să le amâne.

Dl Zelensky a cerut în mod regulat NATO să creeze o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei pentru a preveni bombardarea aeronavelor rusești, dar NATO a fost ferm că nu se va confrunta cu armata rusă în sau peste Ucraina.

Arme pentru doborârea avioanelor rusești, cum ar fi rachetele sol-aer Stinger, sunt trimise în număr mare în Ucraina prin granițele sale de vest, dar nu este clar cât de ușor sunt distribuite trupelor ucrainene din alte părți ale țării.

Uniunea Europeană a explorat ideea de a furniza avioane sovietice Ucrainei, iar șeful politicii externe, Josep Borrell Fontelles, chiar le-a promis. Dar ideea a fost abandonată. Dintre țările UE, doar Polonia, Slovacia și Bulgaria mai folosesc avioane din epoca sovietică.

Bulgaria și Slovacia au declarat săptămâna trecută că nu a existat un acord pentru trimiterea de avioane de luptă, iar domnul Duda, care a apărut marți la o bază aeriană poloneză alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: „Nu trimitem niciun avion în Ucraina pentru că asta ar deschide o interferență militară în conflictul ucrainean''.

„Nu ne alăturăm acestui conflict”, a spus domnul Duda.

„NATO nu este parte la acest conflict. Totuși, așa cum am spus, sprijinim ucrainenii cu ajutorul umanitar. Cu toate acestea, nu vom trimite niciun avion cu reacție în spațiul aerian ucrainean.”

Sursa: New York Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră