Prizonierilor de război ruși din Ucraina „trebuie să li se respecte drepturile în temeiul celei de-a treia Convenții de la Geneva”, a spus organizația neguvernamentală într-un comunicat citat de The Guardian. Crucea Roșie spune şi ea într-un alt comunicat că prizonierii „trebuie tratați cu demnitate”, conform Times Of Israel.
Armata ucraineană a adus în faţa presei soldaţi ruşi capturaţi şi i-a făcut să recite cuvinte de regret pentru invazia lor, ceea ce a determinat Amnesty International si Crucea Roşie să avertizeze că prizonierii nu trebuie maltrataţi.
„Prizonierii de război și civilii deținuți trebuie tratați cu demnitate”, a declarat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) într-un comunicat citat de Times Of Israel.
Prizonierii „sunt absolut protejați împotriva relelor tratamente și a expunerii la curiozitatea publică, inclusiv imaginile care circulă public pe rețelele de socializare”, se arată în comunicat.
Cu ochii roșii, fețele slăbite și în unele cazuri zgâriate, 10 tineri ruși în haine verzi au fost aliniați în fața presei și a camerelor la un eveniment la care a participat Agenția France Presse pe 4 martie.
Ministerul ucrainean al Apărării și SBU nu au răspuns la întrebările AFP despre metodele lor. Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovich a cerut într-un videoclip online „tratamentul uman al prizonierilor”. El le-a reamintit spectatorilor că partenerii occidentali ai Ucrainei au fost vigilenți la acest subiect.
Incredible video released by officials in Ukraine as a captured Russian soldier tells a press conference that he started to question what he'd been told after seeing his favourite boxers Oleksandr Usyk and Vasyl Lomachenko signing up to fight against him… pic.twitter.com/0unQTLSrCU
— Michael Benson (@MichaelBensonn) March 6, 2022
Puși sa vorbească în fata camerelor de filmat
Legați la ochi cu bandă adezivă, soldații au fost împinși în șir indian, ținându-se unul de altul de umeri pentru a nu cădea. Prizonierii au fost apoi îngrijiți și duși într-o cameră unde li s-au arătat videoclipuri cu bombardamentele rusești, în timp ce un ofițer ucrainean a numit orașele bombardate.
„Uite ce face armata ta”, a spus ofițerul. „Ei le-ar spune părinților tăi că ai murit la manevre, nu că ești aici.”
Fiecare soldat a fost pus apoi în fata camerelor de filmare și și-au declarat numele, unitatea și cum a intrat în Ucraina spunând ca nu au fost obligați să facă declarația de a condamna invazia Rusiei dar folosind aceleași expresii ca și ceilalți soldați.
#Russianmilitary has a direct order to shoot civilians in Ukraine. The Security Service of Ukraine (#SBU) reports that based on the testimony of a captured Russian soldier, the Russian army has a direct order to shoot civilians in Ukraine. #russianInvasion #warinUkraine pic.twitter.com/ZiSnyve1Qv
— Ukraine Business News (@theUBN) March 7, 2022
Rusia nu a reacționat în mod specific la aceste imagini, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat pe 27 februarie că prizonierii de război ruși se confruntă cu „tortură” comparându-i cu victimele „naziștilor”.
Chemarea mamelor prizonierilor
Armata ucraineană a creat un site web pentru a aranja ca mamele soldaților ruși capturați să vină să-i ia în Ucraina, prin granița poloneză.
Tw Russia Ukraine War
— Fáfnir #FreeUkraine ???????? (@FafnirPrintf) March 3, 2022
L'Ukraine appelle les mères des soldats russes capturés de venir les chercher en Ukraine.https://t.co/9LmDW1aQwC
„Spre deosebire de fasciștii lui Putin, noi, ucrainenii, nu facem război împotriva mamelor și a copiilor lor capturați”, a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei într-un comunicat.
Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că 200 de prizonieri de război ruși au fost capturați din 24 februarie.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării spune că a capturat 572 de ucraineni.
Cifrele nu pot fi verificate. Crucea Roșie a declarat pentru AFP că nu își poate exercita dreptul, conform Convenției de la Geneva, de a vizita prizonierii din cauza luptei actuale.
In acelasi ton cu Crucea Rosie, Joanne Mariner, directorul Amnesty International de răspuns la criză, a declarat:
Pe măsură ce conflictul continuă, este esențial ca toate părțile implicate în conflict să respecte pe deplin drepturile prizonierilor de război.
Orice apariție publică poate pune în pericol prizonierii de război atunci când sunt returnați în țara lor de origine și, de asemenea, se dovedește problematică pentru familiile lor în timp ce sunt deținuți.
Articolul 13 din a treia convenție de la Geneva prevede în mod explicit că prizonierii de război trebuie protejați în orice moment, în special de curiozitatea publică.
Este datoria puterii deținătoare să se asigure că drepturile acestor prizonieri sunt respectate în mod corespunzător din momentul în care sunt capturați.
Surse: The Guardian, Times Of Israel