Mulți ucraineni se confruntă cu o reacție confuză și frustrantă din partea membrilor familiei din Rusia care au fost convinși de mesajele oficiale de la Kremlin, scrie New York Times.
La patru zile după ce Rusia a început să arunce obuze de artilerie asupra Kievului, Misha Katsiurin, un ucrainean propietar de restaurant, se întreba de ce tatăl său, un custode al unei biserici care locuiește în orașul rus Nijni Novgorod, nu a sunat să-l întrebe ce face.
„E război, eu sunt fiul lui și pur și simplu nu sună”, a spus într-un interviu Katsiurin care are 33 de ani. Așa că, domnul Katsiurin a luat telefonul și l-a anunțat pe tatăl său că Ucraina este atacată.
„Încerc să-mi evacuez copiii și soția, totul este extrem de înfricoșător”, i-a spus Katsiurin.
Nu a primit răspunsul la care se aștepta. Tatăl său, Andrei, nu l-a crezut. „Nu, nu, nu, stop”, a spus tatăl său.
Many Ukrainians living through the invasion are also facing a backlash from Russian relatives who have bought into the Kremlin’s propaganda and refuse to believe that Russian soldiers could bomb innocent people, or that a war is even taking place. https://t.co/xO4qegZbE1
— The New York Times (@nytimes) March 6, 2022
„A început să-mi spună cum merg lucrurile în țara mea”, a spus dl Katsiurin care și-a transformat restaurantele în centre de voluntariat și stă temporar în apropierea orașului Ternopil din vestul ucrainean. „A început să țipe la mine și mi-a spus: „Uite, totul merge așa. Ei sunt naziști.”
În timp ce ucrainenii înfruntă atacurile rusești în patria lor, mulți se confruntă, de asemenea, cu o reacție confuză și aproape suprarealistă din partea membrilor familiei din Rusia care refuză să creadă că soldații ruși ar putea bombarda oameni nevinovați sau chiar că acolo are loc un război.
Aceste rude au crezut în poziția oficială a Kremlinului: că armata președintelui Vladimir Putin conduce o „operațiune militară specială” limitată, cu misiunea onorabilă de „de-nazificare” a Ucrainei. Putin s-a referit la președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, un vorbitor nativ rus cu origini evreiești, drept un „nazist dependent de droguri” în încercările sale de a justifica invazia.
Se estimează că 11 milioane de oameni din Rusia au rude ucrainene. Mulți cetățeni ucraineni sunt etnici ruși, iar cei care trăiesc în părțile de sud și de est ale țării vorbesc în mare parte rusă ca limbă maternă.
Aceste povești apar pe fondul unui val de dezinformare care emană de la statul rus, Kremlinul luând măsuri pentru a restrânge știrile independente în timp ce modelează mesajele pe care majoritatea rușilor le primesc.
Canalele de televiziune rusești nu arată bombardamentul Kievului, capitala Ucrainei și suburbiile acesteia, sau atacurile devastatoare asupra Harkovului, Mariupolului, Cernihivului și altor orașe ucrainene. De asemenea, nu arată rezistența pașnică evidentă în locuri precum Herson, un oraș important din sud pe care trupele ruse l-au capturat cu câteva zile în urmă, și cu siguranță nu arată protestele împotriva războiului care au apărut în toată Rusia.
În schimb, ei se concentrează pe succesele armatei ruse fără a discuta despre victimele soldaților ruși. Mulți corespondenți de televiziune de stat se află în estul Ucrainei și nu în orașele lovite de rachete. Știrile recente nu au făcut nicio mențiune despre convoiul rusesc lung de 40 de mile pe o șosea la nord de Kiev.
Vineri, Rusia a interzis, de asemenea, Facebook și Twitter pentru a încerca să împiedice informațiile necontrolate. Toate acestea, a spus domnul Katsiurin, explică de ce tatăl său i-a spus: „Sunt soldați ruși acolo care ajută oamenii. Le dau haine calde și mâncare.”
Domnul Katsiurin nu este singur în frustrarea lui. Când Valentyna V. Kremyr le-a scris fratelui și surorii ei din Rusia pentru a le spune că fiul ei și-a petrecut zile întregi într-un adăpost anti-bombe din suburbia Bucha din Kiev, din cauza luptelor intense de acolo, a fost întâmpinată și ea cu neîncredere.
„Ei cred că totul este calm la Kiev, că nimeni nu bombardează Kievul”, a spus doamna Kremyr într-un interviu telefonic. Ea a spus că frații ei cred că rușii lovesc infrastructura militară „cu precizie și asta este tot”.
Ea a spus că sora ei Lyubov, care locuiește în Perm, i-a urat la mulți ani pe 25 februarie, a doua zi a invaziei. Când Kremyr a scris despre situația de pe teren, răspunsul surorii ei prin mesaj direct a fost simplu: „Nimeni nu bombardează Kievul și ar trebui să vă fie frică de naziști împotriva cărora a luptat tatăl tău. Copiii tăi vor fi în viață și sănătoși. Iubim poporul ucrainean, dar trebuie să te gândești bine pe cine ai ales președinte.”
Doamna Kremyr a spus că i-a trimis fratelui ei, din Krasnoyarsk, fotografii de pe site-uri media de încredere cu tancuri stricate și o clădire distrusă din Bucha, dar a primit un răspuns zguduitor. „El a spus că acest site difuzează o știre falsă”, a spus ea și că, în esență, armata ucraineană face pagubele pe care le punea pe seama rușilor.
„Este imposibil să-i convingi de ceea ce au făcut”, a spus doamna Kremyr, referindu-se la forțele ruse.
Anastasia Belomytseva și soțul ei, Vladimir, s-au confruntat cu aceeași problemă. Ei sunt locuitori din Harkov, în nordul Ucrainei, lângă granița cu Rusia, care a fost puternic lovită de bombele rusești. Dar ei au spus într-un interviu că a fost mai ușor să explice invazia fiicei lor de 7 ani decât unora dintre rudele lor.
„Ei nu înțeleg ce se întâmplă aici, nu înțeleg că pur și simplu ne-au atacat fără motiv”, a spus doamna Belomytseva. Bunica ei și tatăl domnului Belomytsev sunt în Rusia.
Întrebată dacă cred că are loc un atac, doamna Belomytseva a răspuns „NU!”
Părți din Harkov au fost reduse la moloz, iar primăria este o carcasă arsă. Doamna Belomytseva a spus că trimitea rudelor ei pe Instagram videoclipuri cu atentatele, dar ei doar au răspuns cu afirmațiile adesea repetate ale Kremlinului că invazia este doar o „operație militară specială” și că niciun civil nu va fi vizat.
În realitate, mai mult de 350 de civili au murit până sâmbătă seara, potrivit Națiunilor Unite. Numărul real este probabil mult mai mare.
Pentru Svetlana, o femeie de 60 de ani care locuiește în Cherkasy, cel mai greu lucru de acceptat este sfatul pe care l-a primit de la sora ei, care locuiește în Belarus, și de la verii ei din Tomsk, Rusia: că ea și alți ucraineni ar trebui să să nu se preocupe de ceea ce se întâmplă.
„Nu este că ei nu cred că se întâmplă, dar ei cred că politicienii la nivel înalt ar trebui să-și dea seama”, a spus Svetlana, care nu a vrut să-și dea numele de familie.
„Le spun că și noi suntem oameni și asta ne-a afectat”, a spus ea. „I-am rugat să nu-și ascundă capul în nisip, le-am cerut mamelor să se gândească să nu-și trimită fiii la armată. Răspunsul a fost uimitor pentru mine. Adică politicienii sunt de vină pentru tot”.
Ea a afișat un schimb de WhatsApp cu verișoara ei, arătând că verișoara ei a fost influențată și de o narațiune spusă de televiziunea de stat rusă: că Occidentul a plănuit acest război, a fost încântat să vadă cum două „națiuni surori” se luptă între ele și se așteaptă să culeagă un profit semnificativ din aceasta.
Vărul ei a trimis o serie de mesaje în care afirmă că companiile occidentale de apărare își măresc profiturile și că surse alternative de energie erau procurate pentru Occident.
Nu a fost răspunsul pe care îl spera – nici o recunoaștere a gravității situației pentru ucraineni sau simpatie pentru pierderea de vieți omenești.
„În fiecare zi le trimit informațiile necesare, dar răspunsul este că „Este un fel de informație falsă, că nu poate fi deloc așa, că nimeni nu poate sau nu va trage în civili”, a spus ea.
Doamna Belomytseva, din Harkov, a spus că, în timp ce soțul ei încă încerca să comunice cu familia sa în Rusia, ea a tăiat legătura cu majoritatea rudelor de acolo în urmă cu opt ani, după anexarea Crimeei și invazia estului Ucrainei.
Dar dl Katsiurin a spus că nu-și poate scoate cei mai apropiați membri ai familiei din viața sa.
„Sunt rudele noastre, sunt cei mai apropiați oameni pe care îi avem și nu este vorba despre ei”, a spus el. „Nu sunt supărat pe tatăl meu – sunt supărat pe Kremlin. Sunt supărat pentru propaganda rusă. Nu sunt supărat pe acești oameni. Înțeleg că nu îi pot învinovăți în această situație.”
El a spus că s-a gândit să întrerupă legatura cu tatăl său dar a decis că este răspunsul greșit. „Cel mai ușor de făcut ar fi să spui: ‘OK, acum nu am tată’”, a spus el. „Dar cred că nu trebuie să fac asta pentru că este tatăl meu.”
El a spus că dacă toată lumea ar lucra pentru a explica adevărul familiilor lor, situația s-ar putea schimba. După ce o postare pe Instagram în care se plângea de neîncrederea tatălui său a devenit virală, el a lansat un site web, papapover.com, care înseamnă „Tată, crede”, cu instrucțiuni pentru ucraineni despre cum să vorbească cu membrii familiei lor despre război.
„Sunt 11 milioane de ruși care au rude în Ucraina”, a spus el. „Cu 11 milioane de oameni, totul se poate întâmpla – de la revoluție la cel puțin o oarecare rezistență.”
Sursa: New York Times