Președintele polonez Andrzej Duda a criticat Ungaria pentru politica sa față de Rusia

27 Mar 2022
Președintele polonez Andrzej Duda a criticat Ungaria pentru politica sa față de Rusia

Președintele polonez Andrzej Duda a criticat Ungaria pentru că nu a sprijinit Ucraina, dezvăluind o ruptură tot mai mare între cei doi foști aliați de la începutul războiului în urmă cu mai bine de o lună, scrie Bloomberg.

Vorbind după întâlnirea sâmbătă cu președintele american Joe Biden la Varșovia, Duda a spus că dependența ridicată a Ungariei de aprovizionarea cu energie rusă îl face pe prim-ministrul Viktor Orban, de înțeles, să fie precaut.

„Dar având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având în vedere moartea a sute și mii de civili, având în vedere bombardarea blocurilor de locuințe, care este o crimă de război conform dreptului internațional, îmi este greu să înțeleg această abordare”, a spus Duda într-un interviu pentru canalul de știri TVN24.

„Această politică va fi costisitoare pentru Ungaria, foarte costisitoare.”

Polonia și Ungaria au petrecut ani de zile criticând Uniunea Europeană după ce au fost acuzate de Bruxelles de retrogradare democratică.

De când a început războiul, Polonia a cerut în repetate rânduri UE să interzică importurile de gaze și petrol din Rusia. Orban, între timp, a numit sancțiunile energetice o „linie roșie” din îngrijorarea că ar duce la creșterea prețurilor în Ungaria. El a respins, de asemenea, furnizarea de ajutor militar Ucrainei -- și chiar a interzis tranzitul acesteia prin Ungaria -- spunând că ar putea trage țara în război. Orban se confruntă cu alegeri generale pe 3 aprilie.

Pe lângă importul de petrol și gaze rusești, Ungaria își extinde singura centrală nucleară într-un proiect de 12,5 miliarde de euro (13,7 miliarde de dolari) realizat de compania rusă Rosatom Corp.

Duda a spus că Polonia ar trebui să înceteze importurile de petrol și gaze rusești cât mai curând posibil. Guvernul va prezenta săptămâna viitoare un plan de reducere a importurilor „aproape instantaneu”, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Alte stiri din Externe

Ultima oră