Ungaria va rămâne în afara războiului din Ucraina, a spus premierul Viktor Orban

15 Mar 2022
Ungaria va rămâne în afara războiului din Ucraina, a spus premierul Viktor Orban

Ungaria nu va trimite arme în Ucraina și va rămâne în afara războiului, a declarat marți prim-ministrul Viktor Orban la un miting al susținătorilor săi, acuzând opoziția că încearcă să tragă Ungaria în conflict la frontiera de est, scrie Reuters.

Calea lui Orban către realegere este complicată de invazia Ucrainei de către Rusia, care a pus relațiile sale strânse de un deceniu cu președintele rus Vladimir Putin într-o nouă lumină, atragând critici aspre din partea opoziției.

Adresându-se unui miting de zeci de mii de susținători care au fluturat steagul național al Ungariei în fața parlamentului, Orban a spus că Europa Centrală este doar o „tablă de șah” pentru marile puteri și, dacă Ungaria nu își susține interesele, ar putea cădea cu ușurință victimă a crizei.

"Rusia se uită la interesele Rusiei, în timp ce Ucraina se uită la interesele Ucrainei. Nici Statele Unite, nici Bruxelles-ul nu ar gândi cu mintea ungurilor și nu ar simți cu inimile ungurilor. Trebuie să ne apărăm propriile interese", a spus Orban.

„Trebuie să stăm în afara acestui război... prin urmare nu vom trimite trupe sau arme pe câmpurile de luptă”.

Orban a spus că pe 3 aprilie alegătorii vor avea de ales între partidul său care dorește pace și opoziția de stânga „care ar degenera într-un război nemilos, prelungit și sângeros”.

 Opoziția formată din șase partide, condusă de Peter Marki-Zay, primarul unui oraș mic și tatăl a șapte copii, a criticat aspru relațiile lui Orban cu Rusia, declarând că Orban a construit un stat iliberal după modelul lui Putin, cu corupție și limitări ale libertăților presei. Guvernul neagă acuzațiile.

Vorbind la un miting al opoziției de pe malul Dunării, Marki-Zay, care a militat pe o platformă puternic pro-europeană, a spus că alegerea maghiarilor nu a fost niciodată atât de ușoară la alegeri.

„Avem o singură alegere: trebuie să alegem Europa în loc de est... și libertatea în loc de autoritarism”, a spus el, cu suporterii scandând „Europa, Europa”.

Referindu-se la îngrijorările Uniunii Europene cu privire la o scădere a standardelor democratice în Ungaria, Marki-Zay a spus că „puterea nelimitată a lui Orban a dus la o corupție nelimitată”, în timp ce milioane de maghiari se luptă să-și facă rostul.

Fidesz și-a mărit ușor avantajul într-un sondaj de opinie realizat de Median la sfârșitul lunii februarie, la 39%, comparativ cu 32% pentru blocul de opoziție.

Orban a condamnat invazia rusă și a spus că Budapesta nu va pune veto sancțiunilor UE convenite împotriva Rusiei, dar că acestea nu trebuie să afecteze aprovizionarea cu energie a Ungariei.

Sursa: Reuters.

Alte stiri din Externe

Ultima oră