Biden a format echipa "Tiger Team" care realizează planuri de urgență în cazul unui atac nuclear rusesc

24 Mar 2022
Biden a format echipa "Tiger Team" care realizează planuri de urgență în cazul unui atac nuclear rusesc

Potrivit New York Times, președintele Joe Biden a adunat „discret” o echipă de oficiali ai securității naționale pentru a schița scenarii despre cum ar trebui să reacționeze Statele Unite și aliații săi dacă președintele rus Vladimir Putin ar recurge la arme chimice, biologice sau nucleare pe pământ ucrainean. Numele ei? „Tiger Team”
Această echipă, potrivit celebrului cotidian, examinează și răspunsurile care trebuie oferite în cazul în care Moscova decide să atace teritoriul NATO.

Casa Albă a adunat în mod discret o echipă de oficiali ai securității naționale pentru a schița scenarii cu privire la modul în care Statele Unite și aliații săi ar trebui să răspundă dacă președintele Vladimir V. Putin al Rusiei – frustrat de lipsa sa de progres în Ucraina sau hotărât să avertizeze Occidentul națiunilor împotriva intervenției în război — își dezlănțuie stocurile de arme chimice, biologice sau nucleare.

Tiger Team, așa cum este cunoscut grupul, examinează și răspunsurile în cazul în care Putin ajunge pe teritoriul NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme și ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicați în proces. Întâlnindu-se de trei ori pe săptămână, în sesiuni clasificate, echipa analizează, de asemenea, răspunsurile în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul la națiunile vecine, inclusiv Moldova și Georgia, și cum să pregătească țările europene pentru fluxul de refugiați la o scară nemaivăzută în decenii.

Se așteaptă ca aceste situații să fie esențiale pentru o sesiune extraordinară azi la Bruxelles când președintele Biden se întâlnește cu liderii celorlalte 29 de națiuni NATO, care se vor întâlni pentru prima dată – cu ușile închise, fără telefoane mobile și fără asistenți – de când dl. Putin a invadat Ucraina.

Cu doar o lună în urmă, astfel de scenarii păreau mai teoretice. Dar astăzi, de la Casa Albă până la sediul NATO de la Bruxelles, s-a stabilit o recunoaștere a faptului că Rusia poate apela la cele mai puternice arme din arsenalul său pentru a se salva dintr-un impas militar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat miercuri urgența efortului de pregătire, spunând reporterilor pentru prima dată că, chiar dacă rușii folosesc arme de distrugere în masă doar în interiorul Ucrainei, acestea pot avea „consecințe grave” pentru oamenii din națiunile NATO. Părea să discute despre teama că norii chimici sau radioactivi ar putea trece peste graniță. O problemă aflată în discuție este dacă astfel de daune colaterale ar fi considerate un „atac” asupra NATO în conformitate cu Carta sa, care ar putea necesita un răspuns militar comun.

Actuala echipă a fost stabilită într-un memoriu semnat de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al domnului Biden, în 28 februarie, la patru zile de la începutul invaziei, potrivit oficialilor implicați în proces, care au vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre planificarea sensibilă. O iterație anterioară a funcționat luni de zile, în culise, pentru a pregăti guvernul SUA pentru probabilitatea unei invazii rusești a Ucrainei.

Acea echipă a jucat un rol central în elaborarea manualelor de sancțiuni profunde, a formării de trupe în națiunile NATO și înarmarea armatei ucrainene, care au exploatat slăbiciunile Rusiei și au pus guvernul și economia ei sub o presiune enormă.

Stoltenberg, părând mult mai vorbăreț decât în ​​trecut, a spus că se aștepta ca „aliații să fie de acord să ofere sprijin suplimentar, inclusiv asistență și echipamente pentru securitate cibernetică pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare”.

În timp ce Biden a zburat în Europa miercuri, atât Biden, cât și Stoltenberg au avertizat cu privire la dovezi tot mai mari că Rusia se pregătește de fapt să folosească arme chimice în Ucraina.

Acestea sunt întrebări cu care Europa nu s-a confruntat din Războiul Rece, când NATO avea mult mai puțini membri, iar Europa de Vest era îngrijorată de un atac sovietic îndreptat în Germania. Dar puțini dintre liderii care urmează să se întâlnească joi la Bruxelles au trebuit vreodată să se ocupe de aceste scenarii - și mulți nu au trebuit să se gândească niciodată la descurajarea nucleară sau la efectele detonării armelor nucleare de pe câmpul de luptă, concepute pentru a fi mai puțin puternice decât cele care au distrus Hiroshima. Teama este că Rusia are mai multe șanse să folosească acele arme, tocmai pentru că ele erodează distincția dintre armele convenționale și cele nucleare.

Senatorul Jack Reed, un democrat din Rhode Island, care conduce Comitetul pentru Servicii Armate, a declarat miercuri că, dacă Putin folosește o armă de distrugere în masă – chimică, biologică sau nucleară – „ar exista consecințe”, chiar dacă utilizarea armei ar fi limitată la Ucraina. Dl Reed a spus că radiațiile provenite de la o armă nucleară, de exemplu, ar putea ajunge într-o țară vecină NATO și pot fi considerate un atac asupra unui membru NATO.

„Va fi un apel foarte dificil, dar este un apel pe care nu doar președintele, ci și întregul Consiliu NATO va trebui să îl facă”, a spus Reed reporterilor, referindu-se la organul de conducere al Alianței Occidentale.

„Concluzia este că aceasta este o decizie a NATO”, a spus domnul Reed. „Nu va fi doar decizia președintelui. Nu cred că ar vrea să ia măsuri unilaterale.”

O problemă majoră la care se uită TigerTeam este pragul care ar putea determina alianța să folosească forța militară în Ucraina. Dl Biden a spus clar că este extrem de reticent în a face acest lucru, temându-se că confruntarea directă cu Rusia ar putea escalada conflictul dincolo de control. „Este al treilea război mondial”, a remarcat el recent.

O a doua echipă de oficiali, creată de asemenea de Sullivan pe 28 Februarie, analizează oportunitățile pe termen lung pentru Statele Unite de a-și îmbunătăți poziția geopolitică ca urmare a invaziei lui Putin. În interiorul Casei Albe se crede că liderul rus a făcut o eroare strategică uriașă - una care va diminua poziția Rusiei, va paraliza economia acesteia și va înstrăina potențialii aliați ani de zile. Dar este începutul conflictului, avertizează alți oficiali, iar această concluzie se poate dovedi prematură.
Preocuparea imediată este ce ar putea face domnul Putin în continuare – condus de dorința de a salva un efort militar eșuat sau de a-și restabili acreditările ca forță de temut.

Oficialii cred că șansele ca Putin să recurgă la detonarea unei arme nucleare sunt mici. Dar fluxul constant de amenințări ale Rusiei că are arsenalul său pregătit și că l-ar putea folosi ca răspuns la orice percepe ca fiind o „amenințare existențială”, a pus Washingtonul în alertă maximă.

Biden va discuta cu aliații „cum să se ocupe de retorica și comentariile venite din Rusia cu privire la toată această chestiune a potențialei utilizări a armelor nucleare”, a spus dl Sullivan reporterilor miercuri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră