In orașul bombardat de forțele Kremlinului, apar povești îngrozitoare despre o duhoare de cadavre și ardere constantă în mijlocul „distrugerii totale”, scrie The Telegraph
O mamă își leagănă fiul, cu mâna plasată protector peste capul lui, ca și cum o astfel de acțiune ar împiedica rachetele rusești să-i omoare.
Joi au apărut fotografii care arată toată oroarea provocată de bombardarea fără discernământ asupra Mairupolului de către trupele lui Vladimir Putin. Orașul a fost redus la moloz, aplatizat de bombardamente.
Într-o altă imagine, o fetiță cu o pălărie roz se joacă pe un tobogan - o fotografie inofensivă, cu excepția faptului că în prim plan este un mormânt improvizat. La Mariupol, locurile de joacă au fost transformate în cimitire.
Înaltul personal militar responsabil cu distrugerea portului a fost identificat de oficialii ucraineni drept generalul colonel Mihail Mizintsev, supranumit Măcelarul Mariupol.
Într-un apel telefonic interceptat, făcut public de serviciile de informații ucrainene, se aude colonelul general Mizintsev cerând aparent să se taie urechea unui ofițer subliniar pentru că nu poartă uniforma corectă.
„Uitați-vă la acest gunoi care stă acolo, încruntat cu ochii lui de bovină, arătându-mi fața lui mizerabilă, fața lui împuțită”, a spus colonelul general Mizintsev. „De ce este încă în serviciu? Și de ce să-mi pierd timpul cu mizeria ta? Dacă ești liderul unei unități, atunci esti responsabil. De ce nu i s-a tăiat urechea? De ce nu șchiopătează acum? »
This is russian col. gen. Mihail Mizintsev. He is responsible for the siege of Mariupol, and a war criminal.
— Jens Gammelgaard ???????? ???????? (@jens_gam) March 22, 2022
He is not convicted.
Yet pic.twitter.com/jtHZjpcUSO
În vârstă de 59 de ani, colonelul general Mizintsev ar fi supravegheat bombardamentul din Alep în Siria . Acum șeful Centrului Național pentru Managementul Apărării din Rusia, el a devenit o figură familiară la televiziunea rusă, oferind siguranță dacă Mariupol flutură steagul alb. Oficialii locali care rămân se confruntă cu „tribunale militare” împreună cu „bandiții” rămași în urmă, avertizează el.
Ministerul de Externe al Ucrainei a acuzat joi Kremlinul că a pus în aplicare planuri de relocare forțată a mii de civili din Mariupol în Rusia. Se spune că peste 6.000 de locuitori au fost capturați de forțele ruse „pentru a-i folosi ca ostatici și pentru a exercita mai multă presiune politică asupra Ucrainei”, în timp ce 15.000 de persoane dintr-un district al orașului au fost arestate și au primit ordinul de a pleca în Rusia.
Segundo o governo local, a cidade de Mariupol terá uma rota segura para que civis possam deixar a cidade nesta sexta-feira (25). As autoridades também informaram que o ataque russo a um teatro na cidade deixou cerca de 300 mortos #CNNNovoDia pic.twitter.com/l39W2zJzSj
— CNN Brasil (@CNNBrasil) March 25, 2022
Potrivit informațiilor ucrainene, civilii sunt trimiși prin „lagăre de filtrare” înainte de a fi trimiși în regiunile de sud ale Rusiei „deprimate din punct de vedere economic”. Unii ar putea fi trimiși până la insula Sakhalin din Oceanul Pacific.
Un mormânt improvizat din Mariupol este proaspăt săpat pe marginea unui loc de joacă pentru copii. Semnul din carton atașat crucii, făcut din resturi de lemn, dă numele Antonina Alekseevna Bakhchisaray. S-a născut pe 15 mai 1928 și a murit acum nouă zile.
Ea supraviețuise celui de-al Doilea Război Mondial și terorile din Uniunea Sovietică a lui Stalin, pentru a fi ucisă la vârsta de 93 de ani într-un conflict ordonat de Putin.
Se crede că aproximativ 2.000 de civili au fost uciși în Mariupol . Aproximativ 100.000 de oameni sunt prinși acolo.
Prin intermediul rețelelor sociale, The Telegraph a reușit să contacteze unii rezidenți rămași care fie au plecat în ultimele zile, fie au rămas prinși. Unul a susținut că au fost forțați să mănânce un câine fără stăpân pentru a opri foamea.
Harrowing scenes from videos shared with The New York Times offer a look at life under siege in Mariupol, a Ukrainian city that has been under attack by Russian forces. The city has become a potent emblem of the humanitarian crisis buffeting the country. https://t.co/3H7SKFMSDP pic.twitter.com/j9XbXvAIt8
— The New York Times (@nytimes) March 24, 2022
„Am văzut un câine fără stăpân, deja nu mergea bine. Eram atât de disperați încât l-am gătit. Eram înfometați și mi-e rușine să spun asta.” a declarat Alexandr Volodko,un student de 21 de ani.
Mama lui este bolnavă, iar tatăl său a dispărut acum o săptămână. A spus că treaba lui era să hrănească familia. El a reușit să găsească un semnal de telefon mobil ieșind afară, în sine o activitate periculoasă. Soarta multora dintre prietenii săi este necunoscută.
Yevheniia Kudria, 24 de ani, care a reușit să scape de Mariupol în urmă cu câteva zile, a spus că mama ei a rămas în oraș, prea speriată ca să plece.
„Ea spune că în aer se simte miros de cadavre și miros de ars. Oamenii sunt pur și simplu îngropați în grădinile din față, lângă case”, a spus doamna Kudria. Mama ei i-a spus că rezidenții au fost arestați de ruși și puși în autobuze, susținând afirmațiile făcute de autoritățile ucrainene.
„Dacă mama mea pleacă, s-ar putea să nu ne mai întâlnim niciodată”, a spus doamna Kudria. A văzut "multe cadavre, părți ale corpului rupte, pagube uriașe, mașini în flăcări” înainte de a pleca.
„Oamenii locuiau în pereții lăsați, dormeau pe podea și mâncau o dată pe zi”, a spus ea. „Erau mulți copii, bătrâni. Erau oameni sub ruine, oameni mureau în fața noastră, nu erau medici.”
Câteva poze de la Mariupol au fost făcute de Maximilian Clarke, un fotograf britanic. A lucrat în Donețk și în estul Ucrainei în 2014 și 2015, în timpul ultimului război. Folosind contactele luate atunci cu separatiștii susținuți de ruși, el a reușit să obțină acreditarea pentru a lucra în regiunea deținută de separtiști. De acolo, putea călători la Mariupol.
#Mariupol right now. A literal hell on earth #donbass #ukraine #RussiaUkrainWar pic.twitter.com/NuuUpMsaZH
— Maximilian Clarke (@MTIClarke) March 23, 2022
„Oamenii s-au adăpostit de intensitatea absolută a bombardamentului timp de săptămâni”, a spus Clarke joi, descriind scene care au fost „foarte întunecate și pline de panică”.
„Ieri, când am intrat, am văzut oameni care nu plecau”, a adăugat el. „Mulți dintre ei nu au bani sau mașini. Ei fac focuri și gătesc orice au de mâncare în afara apartamentelor lor bombardate.”
„Nimeni nu este intact mental acolo”, a spus el. Făcuse o fotografie cu un bloc de apartamente în ruine, un crater uriaș în față. „Acest zgomot constant de artilerie. Ar putea face pe cineva care nu este familiarizat cu focul de artilerie să sară în sus”, a spus el. „Dar toți acești oameni stăteau acolo. Nici măcar nu tresar."
„Au spus că a fost un atac aerian, probabil rusesc. Este o distrugere totală. Este destul de incomparabil cu tot ce am văzut până acum”.
????Through social media, The Telegraph contacted some of the remaining Mariupol residents who have either left in recent days or remain trapped.
— The Telegraph (@Telegraph) March 25, 2022
One claimed they had been forced to eat a stray dog to stave off hunger
Read this piece in full here????https://t.co/HAfBXXCiRn