CNN: „explozie” de emoție din partea unui general rus la o întâlnire cu oficiali SUA la Moscova

24 Mar 2022
CNN: „explozie” de emoție din partea unui general rus la o întâlnire cu oficiali SUA la Moscova

O întâlnire față în față rară între oficialii militari ruși și americani săptămâna trecută a dus la o „explozie” de emoție din partea unui general rus în mod normal stoic, un „moment revelator” despre care americanii prezenți cred că a sugerat probleme mari în Armata Rusiei, conform CNN care citează o informație din armata americană.

Relatarea, care a fost revizuită de CNN, descrie perspectiva celor doi atașați ai apărării care au participat și propriile lor impresii despre ceea ce au văzut și auzit. Nu oferă o explicație definitivă a comportamentului generalului rus. Relatările întâlnirilor sensibile nu sunt niciodată făcute publice de către comunitatea militară sau de informații, deoarece sunt analizate pentru a găsi indicii despre gândirea și intențiile adversarului.

Întâlnirea, desfășurată la Ministerul rus al Apărării la Moscova, este un exemplu rar în care oficiali ai apărării ruși și americani s-au așezat personal de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Americanii descriu întâlnirea ca fiind tensionată, cu semne vizibile de stres pe partea rusă.

Se notează în special comportamentul generalului-maior rus Yevgeny Ilyin, șef adjunct al direcției principale de cooperare internațională, care are o lungă experiență în relațiile cu oficialii americani. Într-o pauză Ilyin a vorbit fără note sau fără puncte de discuție stabilite, conform relatărilor.

Un atașat al apărării american „a întrebat la întâmplare” despre rădăcinile familiei lui Ilyin în Ucraina, iar „comportamentul stoic al generalului rus a devenit brusc îmbujorat și agitat”, potrivit citirii. Americanii au raportat că Ilyin a răspuns „da” și a spus că s-a născut la Dnipropetrovsk înainte de a se muta cu familia sa la Donețk, unde a mers la școală. Apoi a adăugat că situația actuală din Ucraina este „tragică și sunt foarte deprimat din cauza asta” -- și apoi a ieșit fără să dea mâna.

Nu este clar de ce a avut loc întâlnirea sau circumstanțele din spatele acesteia. CNN nu știe dacă există documente suplimentare care descriu întâlnirea. Relatarea nu include numele atașaților americani la întâlnire, iar CNN nu a putut afla identitatea acestora. Pentagonul și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze. CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Echipa SUA a avut sentimentul, conform relatării, că Ilyin sa oprit chiar înainte de a acuza SUA și Ucraina de atrocități împotriva familiei sale. Nu este clar ce anume i-a determinat să ajungă la această concluzie, dar unul dintre atașați a spus: „Focul din ochii lui și comportamentul tulburat ne-au produs un fior pe coloana vertebrală”.

Relatarea spunea că unul dintre atașații a părut surprins și ambii americani au raportat că „nu au fost niciodată martori la o asemenea explozie a omologilor ruși la o întâlnire oficială”.

Deși nu reiese clar din rezumat ce anume a dus la reacția lui Ilyin, cei doi atașați ai apărării americani care au participat la întâlnire au apreciat reacția generalului ca un posibil semn de probleme de moral.

„Cel puțin, este clar că problemele de moral ale forțelor ruse nu se limitează la trupele din prima linie”, se concluzionează citirea.

O privire asupra relațiilor militare dintre SUA și Rusia

Relatarea oferă o privire în culisele unei armate ruse care a eșuat în obiectivul său aparent de a lua rapid Kievul după lansarea invaziei luna trecută. Înalți oficiali militari americani au declarat public și privat că moralul forțelor militare ruse suferă în momentul în care intră în a patra săptămână de invazie a Ucrainei -- o invazie despre care oficialii americani cred că președintele rus Vladimir Putin credea că va merge mult mai rapid și mai ușor decât pare.

Într-un interviu acordat marți Christiane Amanpour de la CNN, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a contestat evaluările SUA conform cărora trupele ruse au avut probleme de moral. „Probabil că ar trebui să te îndoiești de această informație”, a spus Peskov. „Trebuie să te îndoiești de asta și trebuie să te gândești de două ori dacă este adevărat sau nu”.

Kremlinul a continuat cu mult înainte de invazie să refuze contactul direct la nivel înalt între generalii americani de rang înalt și omologii ruși, făcând această întâlnire una de interes sporit. SUA au o linie telefonică de deconflict de comunicare cu armata rusă care a fost testată zilnic, dar nu a fost folosită.

SUA consideră că refuzul întâlnirilor la nivel înalt se datorează îngrijorărilor Kremlinului că întâlnirile i-ar arăta vulnerabili dacă ar permite astfel de întâlniri, deoarece riscă recunoașterea tacită că există o situație anormală.

Un înalt oficial al apărării a declarat săptămâna trecută că SUA „au preluat indicii anecdotice că moralul nu este ridicat” în unele dintre unitățile militare ale forțelor ruse.

„Cu siguranță avem indicii că moralul este o problemă din ce în ce mai mare în interiorul forțelor ruse care luptă în Ucraina”, a declarat reporterilor, marți, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. „Pe măsură ce timpul trece și ei continuă să nu reușească să obțină progresul pe teren pe care doresc să-l obțină, am văzut tot mai multe indicii că moralul și coeziunea unității sunt o problemă”.

Sursa: CNN

Alte stiri din Externe

Ultima oră