Polonia îl convoacă pe ambasadorul Franței după ce Macron l-a numit pe premierul polonez "antisemit de extremă dreaptă care a interzis LGBT"

09 Apr 2022
Polonia îl convoacă pe ambasadorul Franței după ce Macron l-a numit pe premierul polonez "antisemit de extremă dreaptă care a interzis LGBT"

Ambasadorul Franței în Polonia a fost chemat vineri, 8 aprilie, la Ministerul de Externe, în urma declarațiilor lui Emmanuel Macron în care îl acuza pe șeful guvernului polonez de „antisemitism de extremă dreapta”, a anunțat Varșovia, scrie Le Figaro.
 

„În urma declarațiilor din interviul cu președintele Republicii Franceze Emmanuel Macron în ziarul Le Parisien, ministrul (polonez, n.red.) Zbigniew Rau a decis să-l cheme pe ambasadorul Franței”, a indicat pe Twitter, purtătorul de cuvânt al ministerului polonez. de Afaceri Externe. Într-un interviu acordat joi cotidianului Le Parisien, președintele francez l-a acuzat pe premierul polonez Mateusz Morawiecki că este „un antisemit de extremă dreapta, care interzice persoanele LGBT”, după ce l-a acuzat deja că „se amestecă în campania politică a Franței. ”, arătând apropierea ei de rivala ei prezidențială de extremă dreapta, Marine Le Pen.

„Nimeni nu a negociat cu Hitler”
A fost o reacție a lui Emmanuel Macron la cuvintele șefului guvernului naționalist-populist polonez care l-a atacat luni pentru aceste convorbiri telefonice cu Vladimir Putin.

„Domnule președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin, ce ați realizat? Nu dezbatem, nu negociem cu criminalii, cu criminalii trebuie luptat”, a spus Mateusz Morawiecki.

„Nimeni nu a negociat cu Hitler. Ai negocia cu Hitler, cu Stalin, cu Pol Pot?”, a întrebat premierul polonez, acuzând pe anumiți lideri europeni de „tergiversare” și „limbaj de lemn”. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a calificat vineri remarcile președintelui Macron „de neînțeles” și le-a pus pe seama „emoțiilor politice care însoțesc fiecare campanie electorală”.

„Cu toate acestea, în prezent, a vorbi despre prim-ministrul guvernului polonez în contextul antisemitismului este, pur și simplu, o minciună, nu are nimic de-a face cu faptele”, a spus Piotr Müller reporterilor. „Sper că această campanie electorală din Franța se va calma puțin, iar apoi președintele Franței va vorbi diferit și va rămâne cu adevărat la faptele istorice”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră