Macron a discutat din nou cu Putin: "Putin ne-a ascultat cererile. A spus că se va gândi și va reveni cu răspunsul", a spus Palatul Elysée

30 Mar 2022
Macron a discutat din nou cu Putin: "Putin ne-a ascultat cererile. A spus că se va gândi și va reveni cu răspunsul", a spus Palatul Elysée

Noua conversație telefonică dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin, care a durat o oră, nu a dus la progrese majore în conflictul ucrainean de marți seară. Operațiunea umanitară de la Mariupol, dorită de șeful statului francez și menționată în urmă cu câteva zile, nu a obținut un acord de la Rusia, scrie BFMTV.

"Vladimir Putin ne-a ascultat cererile. A spus că se va gândi la asta și că se va reveni spre noi cu răspunsul", a explicat Palatul Elysée.


Condițiile „nu sunt îndeplinite în această etapă”
Franța, care lucrează în special cu Grecia și Turcia în această problemă, a cerut în special încetarea focului, acces umanitar și protecția populației civile. Deocamdată, aceste condiții „nu sunt îndeplinite în această etapă”, explică Elysée, care precizează în special că nu există libera circulație a populației civile și că aprovizionarea umanitară este dificilă.

În așteptarea validării unui armistițiu, președinția franceză a contactat ONG-urile și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați pentru a se asigura că evacuarea civililor este sigură pentru populație și organizații.

Într-o declarație, Kremlinul, la rândul său, le-a cerut „luptătorilor naționaliști ucraineni” „să nu mai reziste și să depună armele”.

În ceea ce privește negocierile care au avut loc la Istanbul, președintele rus a estimat în cadrul acestui schimb telefonic că s-au înregistrat progrese. Elysée este, la rândul său, mai rezervat, în timp ce un interviu între Emmanuel Macron și Volodimir Zelensky este planificat „în următoarele ore”.

„Remarcăm că ostilitățile și încălcările dreptului umanitar sunt încă în desfășurare”, a argumentat președinția franceză.

Ultimul subiect discutat a fost plata pentru gazul rusesc. Rusia cere într-adevăr ca plata facturilor să se facă în ruble, pentru, în special, a evita sancțiunile occidentale. Emmanuel Macron a rămas pe poziția sa explicându-i lui Vladimir Putin că acest lucru nu este posibil. Săptămâna trecută, președintele francez a spus deja că „nu este posibil astăzi să se facă ceea ce se cere”, și „nu este contractual”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră