Emmanuel Macron „extrem de îngrijorat de riscurile” privind securitatea nucleară

04 Mar 2022
Emmanuel Macron „extrem de îngrijorat de riscurile” privind securitatea nucleară

Emmanuel Macron este „extrem de îngrijorat de riscurile” la adresa securității nucleare „rezultate din invazia rusă” și „va propune în următoarele ore (...) măsuri concrete pentru a asigura” securitatea celor cinci site-uri nucleare ucrainene, a anunțat Elysée vineri, scrie BFMTV.

Președintele francez a vorbit vineri cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), după ce un atac rusesc a vizat o centrală nucleară din Europa.

„Rusia și Ucraina trebuie să ajungă la un acord pe ”pe baza acestor propuneri, rezultate din criteriile AIEA, pentru a „a asigura împreună păstrarea securității” acestor situri, adaugă președinția franceză într-un comunicat de presă.

Președintele francez „condamnă cu fermitate orice atac asupra integrității instalațiilor nucleare civile ucrainene provocat de forțele ruse în desfășurarea agresiunii lor militare împotriva Ucrainei. Este imperativ să se garanteze siguranța și securitatea acestora”, adaugă Elysée.

 

„Rusia trebuie, de asemenea, să permită accesul liber, regulat și nestingherit al personalului la facilități pentru a asigura funcționarea continuă în siguranță a acestora”, a spus președinția franceză.


Atacul rusesc a fost condamnat de țările G7
După bombardamentul nocturn asupra centralei Zaporojie, cea mai mare din Europa, G7 a cerut Rusiei să pună capăt atacurilor sale „în imediata apropiere a centralelor nucleare ucrainene”.

„Orice atac armat și orice amenințare împotriva instalațiilor nucleare utilizate în scopuri pașnice constituie o încălcare a principiilor Cartei Națiunilor Unite, ale dreptului internațional (...)”, potrivit țărilor G7 care includ Germania, Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie, Italia, Canada și Japonia.
Aceștia spun că susțin inițiativa directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „în favoarea unui acord între Ucraina și Rusia care să garanteze securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina”.

„O amenințare la adresa Europei și a lumii”, potrivit Washingtonului

Emmanuel Macron a vorbit vineri și cu directorul general al AIEA.

„Rusia trebuie să înceteze imediat acțiunile sale militare ilegale și periculoase pentru a permite controlul deplin al autorităților ucrainene asupra tuturor instalațiilor nucleare de la granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”, susține Parisul în comunicatul său de presă.
Atacul asupra centralei ucrainene a stârnit temeri de un dezastru la sol și a ridicat tonul împotriva Moscovei, Washingtonul evocând o „amenințare la adresa Europei și a lumii”.

„Am supraviețuit unei nopți care ar fi putut pune capăt istoriei. Istoria Ucrainei. Istoria Europei”: o explozie la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei ar fi fost echivalentul a „șase Cernobîl”, a avertizat președintele ucrainean Volodimir Zelensky în timp ce pe teren continuă presiunea armatei ruse asupra orașelor cheie ale țării.

Sursa: BFMTV

Alte stiri din Externe

Ultima oră