Jurnalista din Rusia refuză oferta de azil politic a lui Macron

17 Mar 2022
Jurnalista din Rusia refuză oferta de azil politic a lui Macron

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a devenit un simbol anti-război după ce a apărut la un buletin de televiziune pro-Kremlin pentru a denunța ofensiva din Ucraina, miercuri, 16 martie, a refuzat oferta de azil a președintelui francez Emmanuel Macron pentru că „nu vrea să plece” din țara ei, scrie Le Point.

„Nu vreau să părăsesc țara noastră. Sunt patrioată, fiul meu este și mai mult. Nu vrem să plecăm sub nicio formă, nu vrem să mergem nicăieri”, a spus ea într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel, difuzat miercuri seară. Emmanuel Macron s-a declarat pregătit, marți, să ofere „protecție consulară” Marinei Ovsiannikova, fie la ambasadă, fie acordându-i azil.

Femeia în vârstă de 43 de ani a aparut n direct luni seara în cadrul celui mai urmărit știri din Rusia, la postul Pervy Kanal, unde este producător, cu o pancartă care critică operațiunea militară a Moscovei în Ucraina și denunța „propaganda” presei controlate de putere.

După ce a fost arestată, a fost imediat condamnată la o amendă simplă și eliberată. Cu toate acestea, ea se confruntă în continuare cu urmărirea penală, pedepsită cu pedepse grele de închisoare, în condițiile unei legi recente care reprimă orice „informații false” despre armata rusă.

„Am vrut să arăt că și rușii sunt împotriva acestui război”
„Este un război împotriva unui popor frate!” Nicio persoană sănătoasă nu poate accepta”, spune tânăra născută la Odesa, Ucraina, dintr-un tată ucrainean și o mamă rusă. Marina Ovsiannikova consideră că actiunea ei „a fost mai presus de toate o acțiune pacifistă: este în interesul Rusiei și al lumii să pună capăt cât mai repede acestui război”. „Am vrut să arăt că și rușii sunt împotriva acestui război, pe care mulți oameni din Occident nu îl înțeleg. Majoritatea oamenilor inteligenți și educați de aici se opun acestui război”, a spus ea.

Ea arată că și-a pregătit acțiunea singură, fără să fi vorbit mai întâi cu familia sau prietenii ei. „Majoritatea oamenilor care lucrează pentru televiziunea națională înțeleg foarte bine ce se întâmplă. Ei știu prea bine că fac ceva greșit. Nu sunt propagandişti convinşi, de multe ori orice altceva decât atât! ", adaugă ea.

„Se luptă constant pe plan intern între munca lor și propria busolă morală (...) Însă colegii trebuie să-și hrănească familiile, știu că în climatul politic actual nu își vor găsi un alt loc de muncă”, precizează jurnalistul care spune „fericită” că mai mulți jurnaliști ruși de la canalele publice și-au dat demisia în ultimele zile pentru a se opune restricțiilor de informare.

Sursa: Le Point

Alte stiri din Externe

Ultima oră